Priče > Sudbine

Čika Đorđe - junak DOSTOJAN veličine NAŠIH PREDAKA stradalih na Solunskom frontu

Svakog putnika namernika dočekivao je sa šajkačom, u vojničkoj jakni i cokulama, i uz pitanje ''odakle ste''?

Izvor: K1info/Tanjug

02/07/2023 > 22:17

podeli vest:

Čika Đorđe - junak DOSTOJAN veličine NAŠIH PREDAKA stradalih na Solunskom frontu
Foto: Printscreen/Youtube/Председник Р. Србије


Čuvar srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđe Mihailović, čovek moralno i na svaki drugi način dostojan veličine naših predaka stradalih u Prvom svetskom ratu, koji je čuvao sećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao sveti gral i luču života, preminuo je danas u 96. godini.

Čika Đorđe rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine. 

Bio je treća generacija Mihailovića, čuvara srpske istorije i sena srpskih vojnika poginulih tokom proboja Solunskog fronta, znao je priču o skoro svakom stradalom junaku čije su kosti počivale na Zejtinliku, groblju na kojem počiva 7.441 ratnik i koje je jedan od najznačajnijih simbola srpskog nacionalnog bića. 

Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena. 

Pre 10 godina o njemu je snimljen dokumentarni film "Poslednji čuvar". 

Tadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon uručili su mu 2021. u ime države priznanje "Majka Srbija", a 2020. dobio je i sprski pasoš. To mu je bila životna želja, ispunjena zahvaljujući ministru Ivici Dačiću kome je to čika Đorđe i poverio, kada ga je, kao i brojne sprske zvaničnike i svakog građanina Srbije i šire, dočekao na srpskom vojničkog groblju na Zejtinliku.

O čika Đorđu napisana je i knjiga "Čuvar svetih humki", a u Republici Srpskoj snimljen je film "Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović". 

- Živeo sam za dan kada mi je Srbija dodelila državljanstvo. Živeo sam, jednako, kao i u nadi da doživim stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, a vama sam to, onda, poverio. Dočekao sam, eto, i jedno i drugo - rekao je Mihailović tog dana kada mu je pasoš uručen. 

Dodao je da je to priznanje i za njega i za njegove pretke, koji su obavljali tu časnu dužnost.

Prvi čuvar groblja bio je deda čika Đorđa, Savo, solunski dobrovoljac, rođen 13 kilometara od Kotora, u Grblju. Njega je, kako neki izvori kažu, kralj Aleksandar imenovao na čelu državne komisije da sakupi posmrtne ostatke svojih saboraca i prijatelja sa bojišta i 250 grobalja širom Solunskog fronta. 

O njihovim grobovima brinuo se do 1928. godine, kada je umro i kada je čuvanje započete tradicije, ali i istorije, nastavio Đorđev otac Đuro, koji je grobove srpskih junaka sačuvao tokom Drugog svetskog rata od nacističke pljačke, ponekad i lukavstvom, tvrdeći da NN na krstu na srpskom jeziku znači Nepoznati Nemac.

Posle njegove smrti 1961. godine, tu ličnu časnu dužnost, više od šest decenija neumorno, sa velikom ljubavlju i predanošću, obavljao je čika Đrođe. 

Svakog putnika namernika dočekivao je sa šajkačom, u vojničkoj jakni i cokulama, i uz pitanje ''odakle ste'' pričao priču o poginulim junacima toga kraja, a nije bilo mesta u Srbiji za koje nije čuo iako nikada nije bio, jer je iz svakog bar neko stradao na Solunskom frontu.

Deda i otac čika Đođa sahanjeni su na Zejtinliku, gde će i on počivati.

Nagrada "Majka Srbija" dodeljuje se za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu u humanitarnim aktivnostima, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi, dijaspori i Srbima u regionu.

Kada je uručena čika Đorđu, rekao je: "Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam groblju".
 

Ostavite komentar