Priče > Sudbine

Preminula pevačica Linda Luis: Sarađivala sa Dejvidom Bouvijem i Rodom Stjuartom

Sama je naučila da svira gitaru i klavijature, nastupala je na prvom izdanju Glastonberija, a prvi hit bio joj je "Rock-a-Doodle-Doo"

Izvor: K1info/danas.rs

04/05/2023 > 14:15

podeli vest:

Preminula pevačica Linda Luis: Sarađivala sa Dejvidom Bouvijem i Rodom Stjuartom
Foto: Youtube PrintScreen/Gilles Peterson


Linda Luis, britanska pevačica i kompozitorka čija je karijera trajala više od četiri decenije, preminula je u 73. godini, a vest je podelila njena sestra na društvenim mrežama.

"Sa najvećom tugom i žaljenjem delimo vest da je naša voljena sestra Linda Luis preminula mirno kod kuće. Porodica moli da poštujete našu privatnost i dozvolite nam da tugujemo tokom ovih teških trenutaka."

Linda Luis bila je poznata po rasponu od pet oktava, imala je uspešnu solo karijeru tokom 1970-ih, a sarađivala je sa mnogim umetnicima kao prateći vokal, uključujući Dejvida Bouvija i Roda Stjuarta.

Rođena je kao Linda En Frederiks 1950, bavila se dramskim umetnostima i glumom, čak se pojavila kao jedan od fanova u filmu "Bitlsa A Hard Day’s Night" iz 1964. godine.

Prezime Luis uzela je kao omaž pevačici Barbari Luis, što su učinile i njene sestre Di i Širli, takođe pevačice, a kasnije je to ponovila i njihova majka.

Sama je naučila da svira gitaru i klavijature, nastupala je na prvom izdanju Glastonberija, a prvi hit bio joj je "Rock-a-Doodle-Doo".

Najveći je bio "It’s In His Kiss", obrada pesme iz 1963. godine, koju je kasnije Šer proslavila u verziji pod nazivom "The Shoop Shoop Song".

Živela je sa grupom muzičara i umetnika u komuni u Hempstedu, u kući koju su posećivali Jusuf Islam (tada Ket Stivens), Mark Bolan i Elton Džon.

Pored Bouvija i Stjuarta, prateće vokale je pevala bendovima Cockney Rebel i Jamiroquai, Riku Vejkmanu, Džoan Armatrejding, a njenu pesmu "Old Smokey" semplovao je reper Common.

Sarađivala je sa bendom Basement Jaxx na pesmi "Close Your Eyes", a poslednja saradnja bila je pesma Earthling sa bendom "Paracosmos", objavljena u martu ove godine.

 

Ostavite komentar