Priče > Sudbine

PREMINULA En Peri - proslavljena AUTORKA krimi romana bila je OSUĐENA ZA UBISTVO i poslužila je kao INSPIRACIJA ZA FILM

U filmu Pitera Džeksona "Nebeska stvorenja" iz 1994. godine, Džulijet Halm, kako se u mladosti zvala, igrala je glumica Kejt Vinslet

Izvor: K1info

13/04/2023 > 18:19

podeli vest:

PREMINULA En Peri - proslavljena AUTORKA krimi romana bila je OSUĐENA ZA UBISTVO i poslužila je kao INSPIRACIJA ZA FILM
Foto: Youtube PrintScreen/Open Road Media


Autorka kriminalističkih romana En Peri preminula je u 84. godini u bolnici u Los Anđelesu, potvrdio je njen agent. Njeno zdravstveno stanje bilo je narušeno posle sračanog udara pre nekoliko meseci.

Spisateljica je kao tinejdžerka učestvovala u ubistvu majke svoje najbolje prijateljice, i odležala je pet godina u zatvoru sa 15 godina jer je udarala Homoru Meri Parker do smrti.

Autorka je poslužila kao inspiracija za film Pitera Džeksona iz 1994. "Nebeska stvorenja" (Heavenly Ceatures) u kojem ju je igrala Kejt Vinslet.

Peri je rođena u Blekhitu u Londonu, oktobra 1938. godine. Pre nego što se nastanila na Novom Zelandu najpre je živela na Bahamima.

U vreme kada je Peri ubila majku svoje najbolje prijateljice zvala se Džulijet Halm, a kasnije je usvojila pseudonim En Peri kada je započela spisateljsku karijeru.

Ubistvo se dogodilo u Krajstčerču na Novom Zelandu 1954. godine, a planirali su ga Peri i njena prijateljica Polin Parker, ćerka žrtve.

Honora Meri Parker je preminula nakon što je oko 20 puta udarena ciglom. Prilikom suđenja je navedeno da su dve devojke planirale ubistvo kako bi izbegle da budu razdvojene, jer su 16-godišnju Parkerovu roditelji planirali da pošalju u inostranstvo.

Kako su obe imale manje od 18 godina, bile su premlade za smrtnu kaznu, zbog čega su poslate u zatvor.

Posle izlaska iz zatvora, Peri je napustila Novi Zeland i vratila se u Veliku Britaniju gde je kratko radila kao stjuardesa.

Foto: Youtube PrintScreen/Open Road Media

 

Njen prvi roman, "The Cater Street Hangman", objavljen je 1979. Napisala je veći broj romana koji pripadaju različitim serijalima, a zajedno su prodati u više od 25 miliona primeraka širom sveta.

Njen poslednji roman objavljen je prošlog meseca.

 

Ostavite komentar