Priče > Sudbine

PREMINUO Kit Rid, suosnivač sastava PROCOL HARUM i tekstopisac legendarne numere "A Whiter Shade Of Pale"

Kit Rid bio je autor stihova svih numera engleske rock grupe Procol Harum, sa izuzetkom onih koje su se našle na albumu "Novum" iz 2017.

Izvor: K1info

30/03/2023 > 21:21

podeli vest:

PREMINUO Kit Rid, suosnivač sastava PROCOL HARUM i tekstopisac legendarne numere "A Whiter Shade Of Pale"
Foto: Pixabay.com


Rid je rođen 19. oktobra 1946. u Londonu, u jevrejskoj porodici čiji su članovi preživeli Holokaust.

Napustio je školovanje sa 15 godina kako bi krenuo književnim putem jer je bio rođeni pesnik.

Inspirisanla ga je tuga Holokausta ("Atmosfera mog dela veoma je mračna i mislim da na podsvesan način dolazi od mog porekla", rekao je jednom prilikom), i pesme Boba Dilana.

Rid je preko osnivača kompanije Island Record Krisa Blekvela upoznao R&B disk džokeja Gaja Stivensa, koji će kasnije postati producent (Mott the Hoople, The Clash), a on ga je spojio sa kompozitorom-pijanistom Gerijem Brukerom.

Rid i Bruker osnovali su grupu 1967. godine, a pošto nisu mogli da nađu izvođača za svoje pesme u aprilu iste godine ušli su u Olimpic studio u Londonu i snimili debitantski singl - "A Whiter Shade Of Pale".

Na Facebook stranici benda objavljeno je sledeće saopštenje:

"Rastužilo nas je saznanje da je preminuo Kit Rid. Tekstopisac bez premca, Kit je autor stihova za praktično sve pesme Procol Haruma, kao i ko-autor hita Džona Farnama "You're The Voice". Njegovi tekstovi bili su jedinstveni i pomogli su da se oblikuje muzika koju je stvorio bend. Ridove maštovite, nadrealne i višeslojne reči bile su radost za ljubitelje grupe, a njihova složenost bila je moćan dodatak katalogu Procol Haruma. Kitova porodica i prijatelji su u našim mislima", navodi se u Facebook saopštenju.

Kit Rid bio je zvanični član sastava Procol Harum i prisustvovao je svim snimanjima i većini koncertnih nastupa, uprkos tome što nije svirao sa njima. Rid je pisao tekstove za grupu do njihovog razlaza 1977.

Kit Rid se potom preselio u Njujork i osnovao firmu koja se bavila menadžmentom.

Ponovo se udružio sa Brukerom i sastavom Procol Harum za albume "The Prodigal Stranger" (1991) i "The Well's on Fire" (2003).

 

Ostavite komentar