Priče > Sudbine

Preminuo Džim Gordon, BUBNJAR I KOAUTOR Kleptonovog hita "Layla"

Gordon je 1984. godine osuđen za ubistvo svoje 71-godišnje majke, a tek posle hapšenja mu je dijagnostifikovana šizofrenija

Izvor: K1info

16/03/2023 > 13:22

podeli vest:

Preminuo Džim Gordon, BUBNJAR I KOAUTOR Kleptonovog hita "Layla"
Foto: Pixabay.com


Sešn bubnjar Džim Gordon, saradnik Erika Kleptona i Džordža Harisona pre nego što je osuđen za ubistvo svoje majke, preminuo je u 77. godini.

Rođen kao Džejms Bek Gordon u Los Anđelesu 1945. godine. Njegovu smrt potvrdio je publicista Bob Merlis, rekavši da je umro prirodnim putem "posle dugog boravka u zatvoru i doživotne borbe sa mentalnom bolešću". Merlis je u izjavi takođe naveo da je Gordon umro u kalifornijskoj medicinskoj ustanovi u Vakavilu, u ponedeljak 13. marta.

Pre ubistva i osude, Gordon je imao uspešnu muzičku karijeru. Bio je koautor hita "Layla" iz 1971. sa Erikom Kleptonom, i svirao je bubnjeve u super grupi Derek and the Dominos u kojoj je takođe član bio gitarista Dvejn Alman. Gordon je odsvirao najveći broj bubnjarskih deonica na solo albumu Džordža Harisona "All Things Must Pass" iz 1970. godine.

Tokom svoje karijere sarađivao je sa mnogim poznatim umetnicima, uključujući Džona Lenona, Stilija Dena, Frenka Zapu, Alisa Kupera, braću Everli, Leona Rasela, Gordona Lajtfuta i mnogim drugima.

Džim Gordon se borio sa problemima mentalnog zdravlja tokom svoje karijere. Kao što je citirano u biografiji Leona Rasela "Time’s Journey Through Rock & Roll History" autora Bila Janovica, Gordonova bivša devojka, pevačica Rita Kulidž, tvrdila je da ju je Gordon na turneji sa Džoom Kokerom 1970. godine odalamio takvom snagom da je "odletela i udarila u zid na drugoj strani hodnika".

Džim je 1984. osuđen za ubistvo svoje 71-godišnje majke Ose Mari u junu 1983. godine, tvrdeći kasnije da ga je neki glas naterao da to uradi.

Tek posle hapšenja zbog ubistva Gordonu je dijagnostifikovana šizofrenija. Sud je prihvatio da je bolovao od akutne šizofrenije, ali mu nije bilo dozvoljeno da koristi odbranu od neuračunljivosti zbog reforme kalifornijskog zakona.

Gordon je 10. jula 1984. osuđen na kaznu zatvora od 16 godina do doživotnog zatvora. Prvi put je imao pravo na uslovni otpust 1991. godine, ali mu je on nekoliko puta odbijan jer nikada nije prisustvovao raspravi za isti. U novembru 2017. Gordonu je ponovo postavljena dijagnoza šizofrenije. Preminuo je u medicinskom i psihijatrijskom zatvoru u Vakavilu 13. marta 2023. godine.

 

Ostavite komentar