Priče > Sudbine

PREMINUO Ijan Falkoner, autor i ilustrator POPULARNIH DEČIJIH KNJIGA o prasetu Oliviji

Njegove knjige prodate su u preko 10 miliona primeraka, zadržavši se u vrhu liste bestselera New York Timesa duže od godinu dana

Izvor: K1info

09/03/2023 > 16:24

podeli vest:

PREMINUO Ijan Falkoner, autor i ilustrator POPULARNIH DEČIJIH KNJIGA o prasetu Oliviji
Foto: Unsplash.com


Ijan Falkoner, najpoznatiji kao ilustrator i autor omiljene serije dečijih knjiga o oštroumnom prasetu po imenu Olivija, preminuo je u utorak. Autor, ilustrator, scenograf i kostimograf imao je 63 godine.

Prvobitno kreirana kao božićni poklon 1996. za Falkonerovu tada trogodišnju nećaku Oliviju, prva knjiga o prasteu Oliviji objavljena je 2000. godine.

Autor je nastavio sa ilustrovanjem i pisanjem sedam nastavaka, koji su kulminirali knjigom "Olivia the Spy" 2017. Knjige su prodate u više od 10 miliona primeraka, zadržavši se u vrhu liste bestselera New York Timesa duže od godinu dana.

Godine 1996. Falkoner je počeo da ilustruje naslovnice za The New Yorker. Tokom karijere nacrtao je 30 naslovnih strana poznatog magazina. Zahvaljujući ovim ilustracijama zapao je za oko En Švarc, koja je tada radila za izdavača Simon & Schuster.

Švarc je rekla da je planirala od Falkonera da naruči ilustracije za knjigu drugog autora, ali je on prevashodno bio zainteresovan da joj pokaže ono što je tada bio nacrt Olivije od 100 stranica.

- Odmah je bilo jasno da je u pitanju nešto zaista, zaista posebno - rekla je Švarc. - U sebi sam pomislila kako ovo nije bilo ni nalik bilo čemu što sam ranije videla. Imala sam neverovatnu sreću.

Švarc primećuje da se Olivija izdvaja od većine drugih naslova u ogromnoj ponudi dečijih knjiga.

- Posebnost knjige je što je bila u crveno-crnoj boji, a slikovnice su u to vreme imale pun kolor. Bilo je neobično videti nešto tako oštro i grafički upečatljivo - kaže Švarc. - Takođe tu je bio i taj neverovatni Olivijin lik koji je iskakao sa svake stranice. Znala sam da će deca moći da se poistovete sa njom.

Rođen 1959. godine u Ridžfildu u Konektikatu, Falkoner je studirao istoriju umetnosti na Univerzitetu u Njujorku pre nego što se fokusirao na slikarstvo. Pošto je iskazao talenat za pozorišni dizajn, pomagao je poznatom umetniku Dejvidu Hokniju sa scenografijama i kostimima za produkcije opere u Los Anđelesu kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih godina.

Falkoner je nastavio da kreira scenografije i /ili kostime za vrhunske pozorišne kuće širom sveta, uključujući Teatar du Šatelet u Parizu, Njujorški balet i Kraljevsku operu.

 

Ostavite komentar