Priče > Sudbine

Preminula glumica MELINDA DILON, poznata po ulozi u Spilbergovom klasiku "Bliski susreti treće vrste"

Vest o smrti dospela je na naslovne strane u petak, iako je glumica preminula još 9. januara

Izvor: K1info

05/02/2023 > 12:21

podeli vest:

Preminula glumica MELINDA DILON, poznata po ulozi u Spilbergovom klasiku "Bliski susreti treće vrste"
Foto: Youtube PrintScreen/72 info tv


Melinda Dilon, dva puta nominovana za Oskara u filmovima "Close Encounters of the Third Kind" i "Absence of Malice", preminula je u 83. godini.

Dok je vest prvi put dospela na naslovne strane u petak, stranica sa čituljama pogrebnika u Long Biču u Kaliforniji ukazuje da je Dilan preminula 9. januara. Uzrok smrti nije objavljen.

Glumičinu smrt potvrdila je njena porodica, navevši da je datum smrti bio 9. januar, ne iznoseći dodatne detalje.

Rođena u Houpu u Arkanzasu, Dilan je prvi put došla u dodir sa šou biznisom u Čikagu, gde je dobila posao na garderobi u čuvenom komičarskom klubu The Second City. Naposletku je postala deo trupe, pre nego što se otisnula u Njujork.

Dilon je imala Toni nominaciju za portret Hani u originalnoj produkciji Edvarda Albija "Ko se boji Virdžinije Vulf?". Posle pozorišta, prešla je da glumi na filmu i televiziji.

Godine 1976. Dilon je igrala zajedno sa Dejvidom Karadinom u biografskom filmu o Vudiju Gatriju "Bound For Glory", zasluživši nominaciju za Zlatni Globus za ulogu Memfis Sju. Godinu dana potom, dobila je ulogu Džilijan Giler, majku čijeg su sina oteli vanzemaljci, u filmu "Bliski susreti treće vrste". Naučno fantastični klasik Stivena Spilberga doneo je Dilon nominaciju za najbolju sporednu glumicu na dodeli Oskara.

Drugi put je nominova za Oskara 1981. godine zahvaljujući trileru "Absence of Malice". U filmu je igrao Pol Njumen kao trgovac alkoholom kojeg je lokalni novinar optužio za ubistvo koje nije počinio. Film je ponovo okupio Njumena i Dilon koji su ranije zajedno radili na kultnoj komediji "Slap Shot".

Duga karijera Melinde Dilon uključivala je veći broj značajnih uloga. Godine 1983. igrala je gospođu Parker, Ralfijevu majku u klasičnom prazničnom filmu "Božićna priča". Četiri godine kasnije, Dilan je igrala zajedno sa Džonom Litgoom u filmu "Heri i Hendersonovi". "Princ plime" (1991), "Magnolija" (1999) i drama Adama Sendlera "Reign Over Me" (2007), samo su neki od naslova u kojima je igrala Melinda Dilon.

Prema sajtu IMDB, njeno poslednje glumačko pojavljivanje bilo je u 3 epizode TV serije "Heartland".

 

Ostavite komentar