Priče > Sudbine

Preminuo Beret Strong, pevač, kompozitor i prva zvezda diskografske kuće Motown

Vest je u ponedeljak potvrđena iz Motown muzeja, ne navodeći uzrok smrti čuvenog muzičara

Izvor: K1info

30/01/2023 > 19:11

podeli vest:

Preminuo Beret Strong, pevač, kompozitor i prva zvezda diskografske kuće Motown
Foto: Tanjug/AP Photos/Louis Lanzano, File


Rođen u Misisipiju 1941. godine ali odrastao u Detroitu, Strong je bio jedan od prvih umetnika koje je potpisao budući Motown osnivač Beri Gordi.

Strong je počeo da snima za Gordijevu izdavačku kuću Tamla Records kasnih 50-ih, a 1959. godine njegovo izvođenje Gordijevog hita "Money (That’s What I Want)" postao je prvi hit za oba umetnika. Pesma je došla do drugog mesta na R&B listi singlova i 23. mesto na listi Hot 100, definišući rane godine Motowna, a kasnije su je snimili i bendovi The Beatles i The Rolling Stones.

Iako je "Money" bio veliki hit, Strong nije zarađivao dovoljno kako bi mogao da izdržava svoju porodicu, pa je početkom 60-ih nakratko počeo da radi u fabrici automobila Chrysler.

Sredinom 60-ih vratio se u Motown kao kompozitor, i sa producentom Normanom Vitfildom napisao je mnoge od najpoznatijih pesama kompanije, uključujući "I Heard It Through the Grapevine", "Papa Was a Rollin’ Stone", and "War". Saradnja ovog dvojca posebno sa grupom Temptations, dovela je do niza uspešnih pesama. Godine 1973. dobio je nagradu Grammy za najbolju R&B pesmu za "Papa Was a Rollin’ Stone".

Gordi je u izjavi za Variety napisao: "Tužan sam što čujem za smrt Bereta Stronga, jednog od mojih najranijih umetnika i čoveka koji je izveo moj prvi veliki hit "Money (That’s What I Want)" 1959. godine. Beret nije bio samo sjajan pevač i pijanista, već je zajedno sa svojim saradnikom Normanom Vitfildom stvorio neverovatna dela, pre svega za Temptations… Njegovoj porodici i prijateljima izražavam iskreno saučešće. Beret je originalan član Motown porodice i svima će nam nedostajati."

 

Ostavite komentar