Priče > Sudbine

Otkriveno zbog čega se TELA STRADALIH u Pompeji nalaze u FETALNOM POLOŽAJU

Toplotni udar zapljusnuo je grad i momentalno ubio sve na putu, a ovaj prirodni fenomen naziva se piroklastičan talas

Izvor: K1info

14/01/2023 > 09:22

podeli vest:

Otkriveno zbog čega se TELA STRADALIH u Pompeji nalaze u FETALNOM POLOŽAJU
Foto: Youtube PrintScreen/Grunge


Istraživači su otkrili brojna tela u Pompeji u fetalnom položaju. To je uobičajen znak gušenja, zbog čega su mnogi stručnjaci pretpostavili da su žrtve stradale kada su vreli gasovi protutnjali gradom. Naučnici takođe znaju da je kiša plovućca(mehurasta magmatska stena) izazvala urušavanje krovova, ubivši pojedine stanovnike zatečene u zatvorenom prostoru.

Ali istraživači su otkrili tela koja nisu bila zgrčena u fetalnom položaju. Ovo je navelo neke naučnike da tvrde kako su neverovatno visoke temperature od erupcije ubile Pompejce, a ne dugotrajno gušenje pepelom.

Piroklastični talas smrti

Mnogi stručnjaci veruju da je, nakon početnog talasa padajućeg plovućca i krhotina, toplotni udar zapljusnuo grad i momentalno ubio sve na putu. Ovaj prirodni fenomen naziva se piroklastičan talas.

Prema ovoj teoriji, žrtve u fetalnom položaju nisu tako završile zbog spore i dugotrajne smrti. Umesto toga, oni se nalaze u "ekstremnom mrtvačkom grču", kada se mišići tela trenutno stežu zbog ekstremne dehidracije.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Obrasci pukotina na skeletima daju dodatni dokaz teoriji da su Pompejci umrli od izloženosti izuzetno visokoj temperaturi.

Tela opovrgavaju da su sve žrtve bile bolesne i stare

Stotinama godina, mnogi su pretpostavljali da su mladi i zdravi stanovnici Pompeje uspeli da pobegnu od vulkana, ostavljajući bolesne i starije. Arheolozi sada znaju da to nije bio slučaj.

Foto: Youtube PrintScreen

 

U stvarnosti, svi su imali dovoljno vremena da pobegnu. Vezuv je polako davao signale o skoroj erupciji.

Nažalost, bilo je to odmah posle festivala Vulkanalije, godišnje proslave rimskog boga vulkana. Pompejci su protumačili planinu koja se dimi kao dobar znak umesto da se evakuišu.

 

Ostavite komentar