Priče > Sudbine

Mislio je da će mu DONETI SLAVU: Slikar je zbog OVOG PORTRETA morao zauvek da NAPUSTI PARIZ

Portret Viržini Gotro "Madame X" izazvao je skandal i doveo do toga da se umetnik Džon Singer Sardžent preseli u London

Izvor: K1info

10/01/2023 > 14:32

podeli vest:

Mislio je da će mu DONETI SLAVU: Slikar je zbog OVOG PORTRETA morao zauvek da NAPUSTI PARIZ
Foto: Bibliothèque de la Cité de l'Architecture et du Patrimoine, Public domain, via Wikimedia Commons


"Madame X", najpoznatiji portret američkog umetnika Džona Singera Sardženta, ujedno je i njegov najkontroverzniji.

Godine 1883., Sardžent je bio umetnik u usponu sa prebivalištem u Parizu kada je naslikao portret Viržini Ameli Avenjo Gotro. Umetnik je verovao da će mu ovo delo omogućiti unosnu umetničku karijeru; umesto toga, nastao je toliki skandal da je Sardžent morao da ode iz Pariza u London.

Foto: James Edward Purdy, Public domain, via Wikimedia Commons

Džon Singer Sardžent (1903)

Stefani L. Herdrih, pomoćnica kustosa Američkog krila u Metropoliten muzeju u Njujorku, napisala je u vezi sa skandaloznim portretom:

"Mnogi koji su videli portret bili su šokirani oholim držanjem Gotro, provokativnom haljinom i dramatičnom izveštačenošću njene šminke. Pored toga što je smelo pokazala gola ramena i duboki dekolte, Sardžent je prvobitno naslikao bretelu koja klizi sa njenog ramena. Posmatrače je možda najviše začudilo to što je ambiciozni, mladi Sardžent hrabro prikazao novi drski "tip" u pariskom društvu: takozvanu profesionalnu lepoticu, ženu koja smelo koristi svoj izgled kako bi se popela na društvenoj lestvici."

Foto: Wikipedia.org Public domain

Portret Madam X. ulje na platnu (1884)

Viržini Gotro, subjekt portreta, rođena je u SAD, ali se kao dete preselila u Pariz. Bila je udata za bankara i došla na loš glas u pariskom visokom društvu zbog svoje lepote i glasina o preljubi. Njena reputacija je još više poljuljana pošto je Sardžentov rad potresao svet umetnosti, čak je preklinjala autora da prestane sa izlaganjem ovog dela.

Posle početnog izlaganja na Pariskom salonu, Sardžent je godinama držao portret u svom ateljeu.

Naposletku, Madam X je prestao da prati glas skandala i postala je ugledni pripadnik društva, a Sardžent je prikazivao portret širom sveta. Na kraju ga je prodao Metropoliten muzeju, gde i danas predstavlja jedan od najpopularnijih izloženih komada.

 

Ostavite komentar