Priče > Reportaža

VIZUELNI "vremeplov" u 20. vek: IZLOŽBA "Čačanska Sloboda" od večeras u Kulturnom centru Čačak

Izložba ima za cilj da posetioce vrati u vreme kada je Sloboda bila jedna od najpoznatijih fabrika bivše Jugoslavije

Izvor: K1info

06/10/2023 > 16:54

podeli vest:

VIZUELNI "vremeplov" u 20. vek: IZLOŽBA "Čačanska Sloboda" od večeras u Kulturnom centru Čačak
Foto: Čačanska rodna


Izložba "Čačanska Sloboda" biće otvorena u petak 6. oktobra 2023. sa početkom u 19.00 časova u Srednjem holu Kulturnog centra Čačak. Izložbu priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Čačak u okviru projekta "Čačanska Rodna - Prestonica kulture Srbije - Čačak 2023. " Na otvaranju će prisustvovati: Miliun Todorović, gradonačelnik Čačka, Zoran Stefanović, generalni direktor kompanije Sloboda i Gordana Predić, specijalna savetnica Ministartsva kulture Srbije.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

Foto: Čačanska rodna

Izložba "Čačanska Sloboda"

Izložba ima za cilj da posetioce vrati u vreme kada je Sloboda bila jedna od najpoznatijih fabrika bivše Jugoslavije, vreme u kojem je rasla zajedno sa svojim gradom, poklanjajući veliku pažnju razvoju i unapređivanju društvenog standarda zaposlenih, brinući o poboljšanju uslova stanovanja, ishrane i psiho-fizičkog zdravlja, omogućavajući podsticanje daljeg obrazovanja i usavršavanja, kulturno-umetničkih, sportskih i drugih aktivnosti radnika, kao i njihovog organizovanog odmora.

Osnovana rešenjem od 10. jula 1948. godine, potpisanim od strane Josipa Broza Tita, Sloboda je izgrađena i puštena u pogon 1. maja 1951. na tromeđi sela Loznice, Pridvorice i Jezdine.

U početku je izrađivala predmete namenjene vojsci, da bi sredinom 50-ih započela i izradu artikala za civilnu upotrebu - pored namenske proizvodnje Sloboda započinje i izradu artikala za tržište (protivgradna raketa M-54, delovi za domaću radio industriju, emajlirano posuđe, pirotehnička sredstva, aparati za poljoprivredu, šrafovska roba itd).

Foto: Čačanska rodna

Izložba "Čačanska Sloboda"

Šezdesetih godina Sloboda postaje najpoznatiji proizvođač aparata za domaćinstvo u Jugoslaviji. Svoje usisivače, šporete, rešoe i brojne druge proizvode, napravljene u saradnji za zapadnim firmama, izvozila je uglavnom u zemlje Istočnog bloka ostvarujući posrednu međublokovsku ekonomsku saradnju na opštu korist.

Svoje proizvode je izlagala na sajmovima u zemlji i inostranstvu, uglavnom u zemljama Istočnog bloka, ali i Zapadnoj Evropi, Aziji i Africi.

Foto: Čačanska rodna

Izložba "Čačanska Sloboda"

Sloboda je za svoje radnike izgradila preko 1.700 stanova, ulažući istovremeno u razvoj grada - izgradila je prve stambene četvrti i prvu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Čačku, Hotel "Moravu" i druge značajne objekte, obrazovne, kulturne i zdravstvene ustanove.

Bila je suosnivač i finansijski pokrovitelj mnogih značajnih ustanova u Čačku i pravi primer društveno odgovornog poslovanja u socijalističkoj Jugoslaviji

Ostavite komentar