Priče > Reportaža

MASLINICA rod RODILA - i to u OBRENOVCU: Da li će Srbija uskoro da POSTANE zemlja MEDITERANSKIH voćki?

Ova biljka voli suvo i toplo vreme, ne podnosi hladne i jake zime, a izgleda da joj naši uslovi sredine u poslednje vreme odgovaraju

Autor: Anica Ninković

28/09/2023 > 06:55

podeli vest:

MASLINICA rod RODILA - i to u OBRENOVCU: Da li će Srbija uskoro da POSTANE zemlja MEDITERANSKIH voćki?
Foto: Shutterstock


Klima u našoj zemlji poslednjih godina sve više podseća na mediteransku što je, izgleda, dobro za ljubitelje južnog i tropskog voća. Već smo čuli da kivi u Čačku daje prinos i do 200 kg godišnje, rodile su i banane. Pomorandže i limun već kao da su domaće voćke, ali niko nije očekivao da u Srbiji mogu da rode masline - i to u Obrenovcu.

Naime, Predrag Filipović je 2017. godine u Grčkoj kupio dve masline u saksiji. One su lepo napredovale, a kada su postale prevelike da bi bile u kući izneo ih je napolje na terasu.

Nije mnogo nade polagao u to da će preživeti, ali na iznenađene svih ukućana počele su i da rađaju. Za portal K1info rekao je da su mu se dopale kao ukrasne biljke koje bi mogao da drži u kući, ali je dobio i više od toga.

- Kada su mnogo porasle, masline sam izneo na terasu, a na zimu sam ih spustio u podrum. Međutim, mrak im nije prijao, tražile su svetlost. List je počeo da im žuti, tako da sam ih ponovo izneo. Pošto je maslina biljka koja voli toplo vreme i ne trpi hladnoću, morao sam da ih zaštitim od mraza - rekao je naš sagovornik i dodao:

- Nismo mislili da će izdržati zimu, jer maslini uslovi u našoj zelji ne pogoduju. One vole toplotu. Ali na iznenađenje svih, ona je cvetala na proleće, a pred jesen rodila. Iako su bile u saksiji imali smo oko kilogram roda.

Maslina (Olea europaea)

Maslina potiče sa istočnog Mediterana. Uzgaja se u suptropskim zemljama, kao što su Grčka, Španija, Turska, Alžir, Tunis, na Kavkazu i u Centralnoj Aziji. Raste kao drvo ili žbun od 3 do 13 metara visine, a stručnjaci je zbog plodova klasifikuju kao voće.

One se koriste za proizvodnju maslinovog ulje i konzumaciju. Za konzerviranje se koriste samo zdravi i mesnati plodovi kao i oni koji nisu oštećeni.

Maslina voli sunčane i tople pozicije, a ne preporučuje da se sadi na područja gde temperatura uobičajeno pada niže od -4 do -5 °C.

Vrlo je otporna prema suši. Cveta u maju mesecu, cvetići su joj krem žućkasto beličaste boje i sitni. Plodonosi na jesen, a plodovi su koštunice, koje se mogu brati od oktobra do januara.

Međutim, kako su masline postajale sve veće, više za njih nije bilo mesta ni na terasi. Peca nije imao drugog izbora osim da ih zasadi u dvorište na stalno mesto. 

- Iz saksije sam ih presadio u dvorište 2021. godine. Pročitao sam da one mogu da podnesu temperaturu samo do - 7 °C, pa sam ih dobro utopljavao. Pravio sam kupe od letvi iznad njih i uvijao u filc, foliju i agrotekstil. Preživele su tu zimu i opet rodile - rekao je on.

Kako kaže naš sagovornik ove biljke uopšte nisu teške za održavanje. Na proleće im dodaje pomalo veštačkog đubriva i orezuje, leti ih redovno zaliva, a pred kraj jeseni i zimu štiti od hladnoće. Posađene su tako da ih okolni objekti štite od vetroloma, a imaju dovoljno svetlosti i sunca.

A i masline su zadovoljne Pecinim tretmanom, pa ga svake jeseni obraduju lepim krupnim plodovima, nekada manje, nekada više.

- Ove godine je malo slabije rodila nego inače, pretpostavljam da je to zbog toga što je kasno pao sneg, a bila je i velika suša. U takvim uslovima maslina slabije plodonosi - rekao je on.

A što se ukusa plodova tiče naš sagovornik kaže da je sveža jako opora, gorka i nejestiva. A da je prerađuje još nije probao jer, kako kaže, čeka da mu rodi veća količina.

- Kada sam je kupio rekli su mi da je to crna konzumna maslina. Raspitivao sam se i saznao da bi plodovi trebalo dugo da se drže u morskoj vodi kako bi gorčina nestala. Za naše uslove dovoljno je da se konzerviraju u tegle, samo čekam da rodi veća količina. tada ću da probam da ih spremim za jelo - rekao je on.

I dok Peca zadovoljno pevuši "Maslinica rod rodila", sprema tegle i čeka da se desi ono "od roda se salomila", mi se pitamo da li će naša zemlja uskoro postati zemlja maslina i "prešišati" Španiju i Italiju u proizvodnji? Pevušimo i mi reči poznate pesme i jedva čekamo da probamo kakvog će ukusa da bude maslinovo ulje "Made in Serbia". 

 

 

Ostavite komentar