Priče > Reportaža

GAZDA Mlađi INFLACIJA ništa ne može: Dnevno POSLUŽI i po 100 KAFA sa ratlukom, a cena... DA NE POVERUJETE

Trudio sam se da privučem gosta iako moja zarada neće biti velika - kaže gazda Mlađa

Izvor: K1info/RINA

24/07/2023 > 23:02

podeli vest:

GAZDA Mlađi INFLACIJA ništa ne može: Dnevno POSLUŽI i po 100 KAFA sa ratlukom, a cena... DA NE POVERUJETE
Foto: RINA


Tokom pethodnih godinu dana skoro sve je poskupelo, računi u kafićima i restoranima su skoro duplo veći, a porcije neretko isto toliko manje. Međutim, pokazalo se da inflacija kafedžiji Mladenu Raviću iz Dragačeva ne smeta i da je samo minimalno korigovao svoje cene.

On je poznat po tome što u njegovoj kafani u selu Kotraža kafa je ubedljivo najjeftinija. Uz kiselu vodu i ratluk koštala je 40 dinara, a sada je samo dvadeset dinara skuplja, što je ponovo čini najpovoljnijom u Zapadnoj Srbiji.

- Kafa je domaća, kuvana i jaka. Na kašičici se ne štedi što je najvažnije, a mušterije su zadovoljne. Svi ovde dođu na jednu kaficu, neko i na po jednu rakijicu i onda se ide u maline - kaže za RINU gazda Mlađa.

Foto: RINA

 

On u selu Kotraža već dugi niz godina drži kafanu. Činjenica je da su cene u ugostiteljskim objektima po srpskim selima manje, ali njegov cenovnik zbunio je mnoge koji su se zapitali – a, gde je tu njegova računica.

- Kakvo je to jutro bez dobre kafe? Nikakvo. Ali, iako je kafa dobra sloši vam se kad vam stigne račun ako je preskupo i tako odbijete mušterije . Ja to nisam želeo, već sam se tudio da ih privučem iako moja zarada neće biti nešto velika. Ali, dobar glas se pročuje pa dnevno skuvamo po 100 kafa i tu se već nabere određena cifra i ne žalimo se. Poenta je da ne treba biti alav i stvari dođu same od sebe - priča ovaj kafedzija.

Da li zbog niskih cena ili lokaliteta, ali ova kafana i dalje radi punom parom, a jedan od faktora uspeha svakako je ljubazni domaćin i dobra usluga.

- Uz kafu meštani vole popiti i domaću ljutu, čija cena je takođe skromna. U odnosu na Zlatibor ili Kopaonik, mi ovde u selu stvari posmatramo drugačije. Poštujemo kvalitet, mušterije, u suprotnom ostajemo ili bez jednog ili drugog, jer ja živim od toga da mi dođe prvi komšija i drugi meštani, a na turističkim mestima si samo prolaznik. Bitno nam je da mušterije u ovom malom mestu se vraćaju kod nas - rekao je Mladen.

Ono što su nekada bile zadruge danas su postale kafane, mesto gde se ugovaraju otkup, proizvodnja, traže radnici i plasman poljoprivrednih proizvoda.

- Od trenutka kada se otvori kafana, prvi gosti su već na vratima, nakon ispijanja kafe i rakije, završetka poslova u polju ponovo se vraćaju da remiziraju učinak. Tako da ovde možete čuti i šta je ko posejao, gde je radnike našao i za koliko je prodao malinu ili krompir. Pogotovu što u današnje vreme mnogo tema muči srpske seljake, ovaj objekat im dođe kao neki ventil za opuštanje - dodaje Mladen.

Vlasnik kafane koji je svoj objekat otvorio pre devet godina ima samo jednu poruku.

- Kada država uloži u srpskog seljaka, od toga živi i porodica i otkupac, a i mi kafedzije - zaključio je Dragačevac.
 

Ostavite komentar