Priče > Reportaža

Za NAJKRAĆU REKU u Evropi kažu da ISPUNJAVA ŽELJE i to za 365 dana, a evo zašto ZALJUBLJENI treba da je posete

Reku Vrelo krase bistra voda i prelepi vodopadi, a pruža jedinstvenu priliku da prošetate čitavim tokom za samo nekoliko minuta

Izvor: K1info/RINA

25/07/2023 > 20:41

podeli vest:

Za NAJKRAĆU REKU u Evropi kažu da ISPUNJAVA ŽELJE i to za 365 dana, a evo zašto ZALJUBLJENI treba da je posete
Foto: RINA


Na desnoj obali Drine, podno Vidojeve pećine u naselju Perućac izvire reka Vrelo, koja je zbog dužine svog toka jedna od najkraćih u celoj Evropi.

Duga je samo 365 metara i upravo zbog toga naziva se još i reka Godina, jer broji onoliko metara koliko u godini ima dana. Osim što je poznata kao najkraća, za ovu reku vezane su mnoge legende i verovanja.

- Reka Vrelo ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena. Narod kaže da ova reka ispunjava i želje, a mnogi kažu da su im se snovi ostvarili u roku od 365 dana nakon što su se prvi put pomolili nad Vrelom. Takođe, prema verovanju svako ko prepešači ceo njen tok živeće srećno tokom čitave godine - kažu za RINU u TO Tara-Drina.

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare.

Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke - veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu.

- Jedna od najfascinantnijih slika svakako je njeno ušće u Drinu i to kroz vodopad visine 14 metara. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah. Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana „Vrelo“, sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh - kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

Ovu reku krase bistra voda i prelepi vodopadi, pa je upravo ovo mesto, trinaest kilometara udaljeno od Bajine Bašte, jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju, jer je ovo jedinstvena prilika da prošetate čitavim tokom jedne reke, od izvora pa sve do ušća u Drinu za samo nekoliko minuta.

Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog krečnjačkog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, a temperatura vide kreće se oko deset stepeni.

Ostavite komentar