Vesti > Srbija

Svi PUTEVI vode u AMBIS, a NEMA signala MOBILNOG telefona: Planina Troglav krije mnoge OPASNOSTI

Spasioci Gorske službe spasavanja spasli su pre nekoliko dana troje planinara koji su se izgubili na Troglavu

Izvor: K1info/RINA

28/04/2023 > 16:02

podeli vest:

Svi PUTEVI vode u AMBIS, a NEMA signala MOBILNOG telefona: Planina Troglav krije mnoge OPASNOSTI
Foto: RINA


 Nije novost da se planinari izgube na Kopaoniku, Šar planini, Tari, ali je pre nekoliko dana Srbiju obišla vest da su pripadnici Gorske službe spasavanja spasili troje ljudi iz vrleti planine Troglav.

Oni su bili deo organizovane ture, međutim odvojili su se i krenuli neobeležnim kolskim putem i izgubili se. Meštanka i dugogodišnja planinarka, Vanja Nikolić, ističe da su upravo ti šumski, iskopani putevi najveća opasnost, jer u većini slučajeva vode u ambis. 

- Takvih puteva na Troglavu, koji ne vode nigde baš ima dosta. Mogu vas navesti na kraj odakle nemate gde, daleko od glavne trase i lako možete zalutati. Savet je da pratite obeležene planinarske staze kojih ima nekoliko i vode ka odredištu. Treba biti oprezan jer tu ima medveda i vukova, kao i zmija otrovnica. Ja savetujem da ne treba sedati na neki panj, ili kamen bez da pretnohno proverite da li se možda ne krije neka zmija, u većini su to šarka ili poskok, jer ih po Troglavu, Magliču i Čemernu ima stvarno mnogo i često koriste priliku da se sunčaju na takvim mestima - otkriva Vanja za RINU.

Planina Trogav sa svojom nadmorskom visinom od 1.178 metara namorske visine, koja je znatno niža od Magliča i Čemerna, ipak važi za izuzetno zahtevnu zato što ima dosta padina, ima tri vrha približnih visna. Zato je i dobila ime Troglav. Najviša tačka je vrh Kom, koji je dosta kamenit i pun opasnih jaruga. Postoji veliki sliv reka koje dolaze sa samog vrha i često plave područja oko Magliča i Dubočice, jer su to bujične reke od kojih je najopasnija reka Toplica. 

 - Ukoliko se izgubite najlakše će te se orijentisati pomoću reka jer one sve vode u podnožje planine, tačnije reke Toplice. Moj je savet da ako nemate planinarskog iskustva, ili bar da ste jednom prošli, sa sobom povedete nekog planinara koji će vas bezbedno sprovesti. Bez vode, planinarske opreme, lampi i udobne obuće jer je stenovit teren, pohod nije preporučljiv. Naročito što tamo gde ste se zaputili, nema kuća, ne možete sresti nekoga ko bi vam pomogao, ali isto tako to je planina gde nema mobilnog signala da ukoliko bi ste se izgubili i želeli da pozvati pomoć - naglašava ova isklusna planinarka. 

Planina Troglav nalazi se oko 30 kilometara jugozapadno od Kraljeva u dolinama reka Ibra, Lopatnice i Toplice. Veći deo planine je pod šumama, dok se pojedini delovi prema Ibru odlikuju erozivnim površinama. Ono po čemu je specifična jeste da poseduje jednu od najatraktivnijih, planinskih staza sa treking. Dužina staze iznosi 17 kilometara, njen početak se nalazi na 280 metara nadmorske visine, a staza se pruža preko najvišeg vrha Koma.

 

 

Ostavite komentar