Priče > Green World

BELOGLAVI SUPOVI iz Srbije prkosili ISLAMSKOJ DRŽAVI: Naše ptice NEUSTRAŠIVO osvajaju svet

Ženka Lajka oporavljala se dve godine dok nije postala spremna da se vrati u prirodu, a Nemanja je godinu dana proveo u oporavilištu

Izvor: K1info/RINA

22/10/2022 > 20:46

podeli vest:

BELOGLAVI SUPOVI iz Srbije prkosili ISLAMSKOJ DRŽAVI: Naše ptice NEUSTRAŠIVO osvajaju svet
Foto: RINA.rs


Beloglavi supovu u Specijalnom rezervatu prirode Uvac sada su sve brojniji, iako su bili pred izumiranjem.  

Tu je napravljen i prihvatni centar u kom su do skoro boravile dve povređene jedinke - Lajka i Nemanja, koje su u sklopu projekta monitoringa i upravljanja populacijom beloglavog supa nakon oporavka puštene da se vrate u prirodu.

- Ženka Lajka oporavljala se dve godine dok nije postala spremna da se vrati u prirodu, a Nemanja je godinu dana proveo u oporavilištu. Ptice su opremljene satelitskim odašiljačima, što će nam omogućiti da pratimo njihove aktivnosti po povratku u prirodu - objasnili su u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Foto: RINA.rs

 

Uprkos činjenici da se na Uvcu izleže sve više jedinki, primetno je veliko raseljavanje naših supova po Balkanu.

- Sup Nikola se izlegao 2016. na Uvcu. Lutao je po Bliskom istoku i već u 2017. u jeku borbe sa ISIS-om (Islamska država) kod Mosula fotografisao ga je Mohammad Sadik. Posle se vratio do Grčkog ostrava Nadžos i tu se nastanio. Zatim je ponovo beležen na Nadžosu gde se verovatno nagnezdio. Kolega Yiannis Orfanos iz rezervata Nadžos tvrdi da ima još najmanje 4 beloglava supa iz Srbije koji se nalaze na tom grčkom ostrvu - rekli su iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Ovo je sezona kada mladi supovi sa Uvca lutaju isključivo na istok. Prvi sup sa Uvca koji je posetio Svetu Goru je ovogodišnji mladunac sa oznakom 64. On još nije dobio ime jer mu još nije određen pol.

Ali i beloglavi sup Jefimija, koja je celu prošlu godinu provela u pustinji Saudijske Arabije, ponovo je krenula na istok i došla je do Bosfora. Hoće li se ponovo vratiti u Saudijsku Arabiju da prezimi, pitanje je na koje u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica čekaju odgovor.

 

 

Ostavite komentar