Priče > Green World

Posledice DEŠAVANJA na Antarktiku OSEĆA ceo SVET: Planeta se greje mnogo BRŽE nego 90-ih

Bez promene kursa, planeta ide ka porastu temperature za tri stepena Celzijusa do kraja veka

Izvor: K1info/rts.rs

29/11/2023 > 21:48

podeli vest:

Posledice DEŠAVANJA na Antarktiku OSEĆA ceo SVET: Planeta se greje mnogo BRŽE nego 90-ih
Foto: Pixabay.com


Klimatska kriza se zaoštrava. Led na Antarktiku i Grenlandu topi se tri puta brže nego devedesetih godina. Na to upozoravaju Ujedinjene nacije uoči Konferencije COP28 koja sutra počinje u Dubaiju.

Ove jeseni, antarktički morski led bio je jedan i po milion kvadratnih kilometara manji od proseka za ovaj deo godine. To je površina jednaka ukupnoj veličini Portugalije, Španije, Francuske i Nemačke.

Kretanje voda oko Antarktika distribuira toplotu, hranljive materije i ugljenik širom sveta, pomažući u regulisanju klime i regionalnih vremenskih obrazaca. Ali, kako Južni okean postaje topliji i manje gust, taj sistem se usporava.

Ono što se dešava na Antarktiku ne ostaje na Antarktiku, upozorava generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

- Živimo u međusobno povezanom svetu. Topljenje morskog leda znači porast mora. A to direktno ugrožava živote i egzistenciju u priobalnim zajednicama širom globusa. Poplave i prodor slane vode ugrožavaju useve i vodu za piće – ugrožavaju bezbednost hrane i vode. Kuće više nisu sigurne. Priobalni gradovi i cela mala ostrva rizikuju da budu izgubljeni u morima - naveo je Antonio Guteres.

Uzrok svega je zagađenje fosilnim gorivima koje zagreva planetu. Bez promene kursa, planeta ide ka porastu temperature od tri stepena Celzijusa do kraja veka.

Foto: Pixabay.com

 

- Ako nastavimo ovako, a ja se snažno nadam da nećemo, ledeni pokrivači Grenlanda i Zapadnog Antarktika će preći smrtonosnu prekretnicu. Samo ovo bi na kraju podiglo nivo mora za oko deset metara. Zarobljeni smo u smrtonosnom ciklusu. Led odbija sunčeve zrake. Kako nestaje, tako atmosfera apsorbuje više toplote. To znači više zagrevanja, što stvara više oluja, poplava, požara i suša širom sveta. I još topljenja. Što znači, sa manje leda, još više zagrevanja. Na COP-u 28 lideri moraju prekinuti ovaj ciklus - istakao je generalni sekretar UN Guteres.

Prirodne katastrofe bez presedana zahtevaju saradnju i akciju bez presedana. Zato je smanjenje emisije gasova staklene bašte i postizanje neto nulte emisije hitnije nego ikada pre i biće u fokusu globalnog samita o klimi koji 30. novembra počinje u Dubaiju.

Ostavite komentar