Priče > Green World

Svetski NAUČNICI traže da se OKEANIMA dodeli STATUS ŽIVIH BIĆA

Istraživači i naučnici su u časopisu PLOS Biology izneli svoj stav da okeanima treba dodeliti status živog bića, a evo i zašto

Autor: K1 info/ nationalgeographic.rs

08/11/2022 > 14:58

podeli vest:

Svetski NAUČNICI traže da se OKEANIMA dodeli STATUS ŽIVIH BIĆA
Foto: Pixabay.com


Okeani prekrivaju većinu naše planeti, oni su delom odgovorni za proizvodnju kiseonika ali i značajne količine resursa - hrane, minerala i energije. Ipak, kada su ekološke konvencije na međunarodnom nivou u pitanju oni su svedeni na fusnote i usputna spominjanja.

Mišljenje naučnika i istraživača je da ovaj stav pod hitno mora da se promeni kako bi smo prevazišli simbolične napore i razvili smernice koje budućim generacijama garantuju očuvanje i održivost morskih sistema.

Istraživači Mišel Bender i Rejčel Bustamnete napominju da je održavanje statusa kvo kada je zakon o životnoj sredini u pitanju jednak legalnom uništavanju prirode, i da međunarodno pravo treba da se razvija kako bi okeani i život u njima nastavili da postoje i da se obnavljaju- jer: - Zdravlje okeana je zdravlje ljudi."

Ovaj zaključak su u svom radu naveli velikim slovima, a cilj je podizanje svesti o filozofskom pristupu koji naše prirodno okruženje ne svrstava u poseban domen eksploatacije već ga izjednačava sa čovekom.

Njegov ključni deo je "međusobno unapređenje" skupa principa poznatih i kao Zakon o zemlji, čiji cilj je da se prepozna međuzavisnost koja postoji između ljudi i okruženja putem institucija i zakona.

Foto: Pixabay.com

 

Ovakav stav nije novina jer je Generalna skupština UN-a 2015. godine prepoznala problem o održivom razvoju okeana, zbog čega je krajem 2017. godine period od 2021. do 2030. godine - proglasila dekadom okeana.

U međuvremenu je formirana i Međuvladina okeanografska komisijia, koja je predložila rešenja i napravila predviđanja na kojima će raditi u narednim godinama - poput proširenja Globalnog sistema za posmatranje okeana i promena odnosa čoveka prema okeanu.

Neki od tih izazova će sigurno biti zahtevniji od drugih zahvaljujući spletu postojećih konvencija i tenzija koje trenutno postoje u pogledu postojećih definicija i okvira u odnosu na održive prakse.

Ipak, naučnici ističu da je jasno kako trenutni sistem ne funkcioniše, okeani se menjaju na načine koji neće služiti budućim generacijama. Zato je njihovo mišljenje da ova decenija pruža priliku za fundamentalne promene u načinu našeg razmišljanja tj. trenutak da okeane prepoznamo i tretiramo kao entitete koji zaslužuju razne vrste prava i poštovanje koje većina nas uzima zdravo za gotovo.

 

 

Ostavite komentar