Priče > Green World

Tamara Vučić na Generalnoj skupštini UN: OČUVANJE životne sredine KLJUČNO za celokupno ČOVEČANSTVO

Ona je na prvom obeležavanju Međunarodnog dana nultog otpada rekla da je suština promena u tome da svako od nas počne da menja svoje navike

Izvor: K1info/Tanjug

30/03/2023 > 19:01

podeli vest:

Tamara Vučić na Generalnoj skupštini UN: OČUVANJE životne sredine KLJUČNO za celokupno ČOVEČANSTVO
Foto: printscreen tanjug


Supruga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Tamara Vučić prisustvovala je u Njujorku sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na visokom nivou o ulozi nultog otpada kao transformativnog rešenja u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Tokom obraćanja na prvom obeležavanju Međunarodnog dana nultog otpada, kojem su, između ostalih, prisustvovali i Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i supruga predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Emine Erdogan,Tamara Vučić je istakla da je pitanje očuvanja životne sredine jedno od ključnih za celokupno čovečanstvo. 

- Od suštinskog značaja je da se prizna bliska povezanost između iracionalne potrošnje, povećane proizvodnje i globalnih izazova. Nula otpada ne govori samo o smanjenju proizvodnje otpada, već je to način života i filozofija koja iziskuje solidarnosti, razmenu najboljih praksi i koordiniranu akciju svih onih koji mogu da daju pozitivan doprinos promeni - rekla je  Tamara Vučić, napominjući da je suština promena u tome da svako od nas počne da menja svoje navike. 

Tamara Vučić se, takođe, osvrnula i na sve ono što je po pitanju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine urađeno u Republici Srbiji, koja gaji dugu tradiciju aktivizma radi očuvanja životne sredine i koja je među prvim zemljama u Evropi osnovala nacionalne parkove.

- Da bismo podržali proces disanja, metaforički govoreći, učinili smo značajna stremljenja ka obnovljivoj energiji, izgradnjom najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu, pre 4 godine. Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija je usvojila EU Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Takođe, Vlada je pokrenula inicijative za smanjenje otpada i promovisanje održivih praksi, poput smanjenja plastične ambalaže i usvajanja cirkularnih poslovnih modela. Posebno smo posvećeni edukaciji najmlađih, jer oni su naša budućnost. Ovde smo da bismo transformisali Zemlju u bolje mesto za sve nas, zato hajde da udružimo snage i uradimo sledeće - smanjimo, ponovo koristimo i recikliramo - rekla je Tamara Vučić.

Ona se posebno zahvalila prvoj dami Turske Emine Erdogan na neumornoj posvećenosti pitanju očuvanja životne sredine i zalaganju za promovisanje koncepta nultog otpada.

Posle obraćanja, Tamara Vučić je prisustvovala izložbi posvećenoj upravo doprinosu koji je prva dama Republike Turske Emine Erdogan dala razvoju projekta o nultom otpadu, ne samo u okviru granica svoje zemlje, već i na globalnom nivou. 

Projekat o nultom otpadu pokrenut je pre pet godina pod pokroviteljstvom supruge turskog predsednika, sa ciljem borbe protiv klimatskih promena kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranje otpada od strane opština, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi, kao i uspostavljanje sistema zasnovanog na predviđanju pre nego što otpad nastane. 

Pored ovog projekta, Emine Erdogan je 2017. godine pokrenula Rezoluciju o inicijativi za nulti otpad, koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama i posle koje je 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.  

Posle završene izložbe, Tamara Vučić se upisala u knjigu žalosti povodom razornog zemljotresa koji je odneo desetine hiljada života u jugoistočnom delu Turske.

 

 


 

 

Ostavite komentar