Priče > Društvo

Celog ŽIVOTA im GOVORE šta NE MOGU da urade: Mladi sa SMETNJAMA u razvoju ŽELE POSAO, ali ih NIKO NEĆE

Osobama sa smetnjama u razvoju je zato, kao i svima ostalima, potrebno da ih neko pogleda kroz to šta mogu

Izvor: K1info/Tanjug

17/12/2022 > 19:02

podeli vest:

Celog ŽIVOTA im GOVORE šta NE MOGU da urade: Mladi sa SMETNJAMA u razvoju ŽELE POSAO, ali ih NIKO NEĆE
Foto: YouTube screenshot


Neku vrstu invaliditeta u Srbiji ima čak 730 hiljada osoba.

Statistički podaci pokazuju da je samo njih 13 odsto zaposleno i da veliki broj ovih ljudi, mahom zbog nemogućnosti da nađu posao, živi u siromaštvu. Među najugroženijima su osobe sa smetnjama u razvoju. Njih društvo stavlja na marginu, misleći da nisu dovoljno sposobni za rad. 

Da neće moći da nađe posao zato što je osoba sa smetnjama u razvoju, Milica se potajno nadala da to ipak niije istina. Ipak, uprkos trudu, godinama je bila nezaposlena. Sve dok joj iz udruženja "Naša kuća" nisu ponudili da radi na izradi papira.

- Mnogo mi je drago da mogu da radim, da budem korisna, da ispunim svoj dan. Mnogo mi je drago što ne moram da sedim kući i što mogu da radim - kaže Milica Radojević. 

Osim Milice u "Našoj kući", udruženju koje su osnovali roditelji u želji da pomognu svojoj deci u nalaženju posla, radi na desetine osoba sa smetnjama u razvoju. Ovde su, kako kažu, uspeli da pronađu svoj smisao. 

- Odjednom su, ta naša deca, koja su bila naizgled bespomoćna, odnosno mi smo svi brinuli o njima, postali odrasli ljudi i deo naše zajednice, koji znaju šta žele, znaju šta rade i znaju da imaju neke snove i neko razmišljanje o budućnosti - objašnjava Anica Spasov, predsednica udruženja "Naša kuća". 

Foto: YouTube screenshot

 

Da postane koristan deo zajednice poželeo je i Srećko, ali mu je taj san dugo bio nedostižan. Njegov invaliditet onemogućavao mu je da pronađe posao koji mu odgovara. Ipak, pre nekoliko godina postao je jedan od glavnih radnika beogradskog kafića "Zvuci srca", gde rade isključivo osobe sa smetnjama u razvoju. 

- Ovde radim već dve, tri godine. Volim da radim i puno mi znači što sam upoznao drugare pa se družimo i prođe mi brže vreme. Nisam više sam - iskren je ovaj momak. 

Mnogi od nas ne umeju da pevaju, igraju balet, ili plivaju. Pa nas opet društvo zbog toga ne diskriminiše. Osobama sa smetnjama u razvoju je zato, kao i svima ostalima, potrebno da ih neko pogleda kroz to šta mogu, a ne šta ne mogu da urade, smatgra Goran Rojević, direktor organizacije "Dečije srce". 

- Oni jednostavno obuku se u uniforme, krenu da rade i pokažem zajednici da oni ne razmišljaju o tome šta će drugi misliti o njima nego da razmišljaju o tome kako da urade i daju sve od sebe Kako da urade najbolje što mogu to što rade - kaže on. 

 

Više o ovoj porodici možete videti u emisiji "Deo nas" Ivane Nedić.

 

 

Ostavite komentar