Lifestyle > Zdravlje

HEMIKALIJE loše utiču na BEBE: BUDUĆE MAME treba da izbegavaju KONAC za zube, HRANU za poneti i TEFLONSKO posuđe

Život u svetu bez hemikalija u današnje vreme nije moguć, ali savet je da buduće mame pokušaju da smanje rizik

Izvor: K1info

15/12/2022 > 20:16

podeli vest:

HEMIKALIJE loše utiču na BEBE: BUDUĆE MAME treba da izbegavaju KONAC za zube, HRANU za poneti i TEFLONSKO posuđe
Foto: Pixabay.com


Poslednjih decenija prošlog veka naučnici su utvrdili da pojedine hemikalije mogu uticati na brojne sisteme organa i izazvati štetne efekte po naše zdravlje.

Među hemikalijama sa kojima dolazimo u kontakt gotovo svakodnevno, posebno mesto zauzimaju hemikalije koje mogu delovati na naš endokrini sistem. Ove hemikalije prisutne su u našoj hrani, vodi, vazduhu i brojnim proizvodima za opštu upotrebu.

Istraživanja ukazuju da mogu uticati na razvoj bolesti i stanja poput poremećaja rada štitaste žlezde, dijabetesa, gojaznosti, različitih anomalija ploda i defekata pri rođenju, neurorazvojnih poremećaja, reproduktivnih poremećaja i nekih vrsta karcinoma.

Najznačajniji predstavnici štetnih hemikalija su bisfenoli, parabeni, ftalati, polihlorinovani bifenili, teški metali, PFAS hemikalije, fitoestrogeni i brojni drugi.

Neki od njih se nalaze u životnoj sredini, a tu su dospeli kao posledica različitih industrijskih postupaka. Odatle ulaze u lanac ishrane, dospevaju u našu hranu, ili pak iz životne sredine dospevaju u  vodu i vazduh. Sa druge strane, neke hemikalije se dodaju u različite proizvode kako bi poboljšale njihov kvalitet i svojstva, pri čemu prilikom upotrebe tih proizvoda mogu dospeti u naš organizam.

Zbog svega pomenutog, Udruženje toksikologa Srbije u saradnji sa Katedrom za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a u okviru programa „Preventivna zdravstvena zaštita“ Ministarstva zdravlja, već dve godine radi na  edukaciji i podizanju svesti pre svega žena koje planiraju da zatrudne, trudnica i žena koje doje, budući da i male promene u ponašanju tokom ovih osetljivih perioda mogu značajno smanjiti nivoe ovih hemikalija u organizmu žene što će imati pozitivne efekte na zdravlje žene i pre svega doprineti zdravlju njihovih beba.

Foto: Unsplash.com

 

Prof. dr Aleksandra Buha Đorđević sa Katedre za toksikologiju “Akademik Danilo Soldatović” Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da život u savremenom dobu sa sobom nosi brojne izazove.

- Naša planeta je zagađena, a brojne hemikalije prisutne su u našim domovima, proizvodima koje svakodnevno koristimo, hrani koju jedemo, vazduhu koji udišemo... Ipak, jasne smernice o tome kako možemo smanjiti izloženost hemikalijama tokom osetljivog perioda trudnoće i dojenja, kao i o potencijalnim rizicima koje neke od ovih hemikalija mogu predstavljati za naše potomstvo ne postoje. Umesto toga, suočeni smo sa izuzetno velikim brojem informacija koje često nisu naučno zasnovane, koje stvaraju zabunu i uznemirenost kod budućih majki i dojilja - objašnjava ona.

Profesorka Buha Đorđević objašnjava da sa PFAS hemikalijama često dolazimo u kontakt.

- Upotrebljavaju se za pravljenje proizvoda koji su otporni na vodu, masnoću i visoke temperature (tiganji prekriveni slojem teflona, vodootporna odeća, tepisi otporni na fleke, dugotrajna dekorativna kozmetika, premazi na pakovanju brze hrane itd). Izloženost ovim hemikalijama može smanjiti plodnost, povećati nivoe holesterola, te dovesti do defekata pri rođenju ili pak smanjiti reakciju dece na vakcine čime ona postaju osetljivija na različite infektivne bolesti. Pravo je pitanje, međutim, šta možemo učiniti? - napominje ona.

Kako se zaštititi?

Đorđević kaže da je najvažnije izbegavati upotrebu odeće, tepiha i zavesa koji su otporni na fleke i vodootporni.

- Takođe, smanjite upotrebu nelepljivog pribora, posuđa i drugih predmeta u kuhinji, izbegavati brzu hranu i hranu za poneti, jer su njihova papirna ili kartonska pakovanja često premazana slojem koji odbija masnoću, a koji sadrži PFAS hemikalije koje odatle mogu preći u našu hranu. Takođe, treba izbegavati proizvode koji sadrže sastojke sa odrednicama „fluoro“ ili „perfluoro“, kao što su zubni konac, kao i razni kozmetički proizvodi, uključujući lakove za nokte, hidratantne kreme za lice, dugotrajnu šminku - savetuje prof. dr Buha Đorđević.

Život u svetu bez hemikalija u današnje vreme nije moguć. Ipak, savet je da jedna buduća mama pokuša da smanji rizik, čak i u onim situacijama kada je procenjeni rizik minimalan.

Hemikalije lakše utiču na decu

Ovakav pristup je važan, jer dete nije mali čovek. Deca imaju brži metabolizam i veći stepen odnosa površine i težine tela u odnosu na odrasle. Takođe, njihov stepen izloženosti hemikalijama je drugačiji nego kod odraslih, zato što deca unose više tečnosti i hrane i udišu veću količinu vazduha po kilogramu telesne težine.

Tu je i karakteristična razvojna oralna faza kada deca upoznaju svet oko sebe putem „ruka-usta“ kontakta i tako otvaraju put ka ulasku brojnih hemikalija u njihovo telo.

Ostavite komentar