Priče > Društvo

Učenici MATEMATIČKE GIMNAZIJE pomažu vršnjacima MIGRANTIMA: Napravili im aplikaciju i osvojili nagradu

Aplikacija se koristi bez interneta, ne zauzima mnogo memorije na telefonu i koristi se bez prethodnog poznavanja engleskog jezika

Izvor: K1info/Tanjug

13/12/2022 > 11:40

podeli vest:

Učenici MATEMATIČKE GIMNAZIJE pomažu vršnjacima MIGRANTIMA: Napravili im aplikaciju i osvojili nagradu
Foto: Pixabay.com


Učenici Matematičke gimnazije Ivan Grego i Dario Radojčić pobedili su u srednjoškolskom projektu na temu inkluzije izbeglica u Srbiji, pod nazivom "U njihovim patikama”, u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice i Ministarstva prosveta.

Naime, učenici su osmislili aplikaciju kojom žele da svojim vršnjacima izbeglicama olakšaju navikavanje na novo okruženje.

Učenici Matematičke gimnazije Ivan Grego i Dario  Radojčić pobedili su u srednjoškolskom projektu na temu inkluzije izbeglica u Srbiji, pod nazivom "U njihovim patikama”, u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice i Ministarstva prosveta. 

- Naši učenici, Dario Radojčić i Ivan Grego, zajedno sa profesorom Urošem Mikićem, učestvovali su u aprilu u radionici “U njihovim patikama”, čiji je cilj bila borba protiv ksenofobije. U konkurenciji devet škola iz cele Srbije naši učenici osvojili su prvo mesto, napravivši aplikaciju za učenje srpskog jezika sa prisilno raseljene ljude koji dolaze sa arapskog govornog područja - rekla je danas Tanjugu Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije, i dodala da se projekat "U njihovim patikama" nastavlja se i iduće kalandarske godine, te će biti prilike da još neki učenici i nastavnicučestvuju o ovom međunarodnom projektu.

Foto: Tanjug printscreen

 

Aplikacija se koristi bez interneta, ne zauzima mnogo memorije na telefonu i koristi se bez prethodnog poznavanja engleskog jezika.  

- Mi smo ponudili aplikaciju izbeglicama koji se trenutno nalaze u Srbiji. Saznali smo na ceremoniji dodele nagrada u jednom kratakom filmu da trenutno u svetu ima 80 miliona izbeglica i mi želimo da im pomognemo da nauče srpski i da se prilagode novoj sredini - rekao je za Tanjug Ivan Grego, učenik Matematičke gimnazije.

Foto: Tanjug printscreen

 

Dario Radojčić, učenik Matematičke gimnazije objasnio je da se aplikacija sastoji iz četiri dela, tačnije iz četiri lekcije - dela za učenje i dela sa kvizovima.

- Mogu da nauče nove reči i situacije, a kvizovi su da da bi ponavljali i usavršavali znanje. Mi dalje planiramo da unapredimo aplikaciju i da napravimo adaptaciju za ukrajinski jezik. Plasirali smo se i na svetsko takmičenje i uzbuđeni smo zbog toga -  rekao je Radojčić.

Projekat "U njihovim patikama" nastavlja se i iduće kalandarske godine, pa verujemo da će biti prilike da još neki učenici i nastavnici naše školu učestvuju o ovom međunarodnom projektu”, rekla je direktorka Matematičke gimnazije.

 

Ostavite komentar