Priče > Društvo

Da li je ovo NORMALNO? Ko danas zakaže OPERACIJU KOLENA stiže na red - tek 2032. godine

Sad na red dolaze oni koji su stavljeni na listu čekanja 2016. godine… Najviše pacijenata čeka operacije na Banjici

Autor: Mina Duduković

15/12/2022 > 07:47

podeli vest:

Da li je ovo NORMALNO? Ko danas zakaže OPERACIJU KOLENA stiže na red - tek 2032. godine
Foto: tanjug


Na listama čekanja u Srbiji za neki pregled (magnetnu rezonancu, skener) ili operaciju trenutno je, po transparentnim podacima RFZO, 65.903 pacijenata. 

Najviše osiguranika čeka na ugradnju endoproteze kolena  - 20.139 i kuka - 14.458, a nakon ovih ortopedskih operacija sledi operacija katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva na koju čeka 12.894 osiguranika. Magnetnu rezonancu glave čeka 3.819, a koronarografiju srca 2.189 osiguranika.

Kada je reč o ortopedskim intervencijama ima pacijenata koji na njih čekaju i po 10 godina. Ruku na srce, korona virus je zbog pretvaranja mnogih bolnica u crvenu zonu, valjano "pomrsio konce" jer se intervencije nisu radile, a novi pacijenti su samo nadolazili.

Foto: PrintScreen rfzo.rs

Lista čekanja na operaciju kolena na Banjici

Najviše pacijenata na ove intevencije čeka na Institutu za ortopedsko-hiruške bolesti Banjica, i na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Pacijenti koji su, recimo, danas stavljeni na listu čekanja za operaciju kolena na Banjici stići će na red tek 2032. godine. 

Cementnu protezu kuka u ovoj ustanovi čeka 418 pacijenata, u proseku po četiri godine. Zakazani 2019. stižu na red ove godine, a oni koji se na listu stavljaju ove godine, stići će na red 2026. Ugradnju kuka pomoću hribide proteze, takođe, pacijenti čekaju 3, 4 godine a na nju čeka 2.007 pacijenata.

Najviše njih u Institutu "Banjica" čeka na protezu kolena - 9.911, a kada je reč o vremenu dovoljno je reći da se trenutno pacijenti zakazuju za 2032. godnu. U junu su zakazivani pacijenti za 2029, u maju za 2028. Većina zakazanih prošle godine stići će na red 2027. Sa duge strane, sad na red dolaze zakazani 2016, 2017. godine. 

Posle 11 godina, bescementnu protezu kolena na VMA 1. avgusta dočekaće pacijent  koji je stavljen na listu 12. septembra 2011. godine. Za hibridnu protezu kuka pacijenti su se 2017. godine u ovoj ustanovi zakazivali za 2024. i 2025. godinu.

Rekorderi u čekanju su pacijenti, njih pet, koji su na listu VMA za protezu kolena stavljeni na listu 2010. godine, a dobiće je 2024. godine, dakle posle 14 godina. 

U Kliničkom centru Vojvodine na megnetnu rezonancu glave najduže se čeka dve godine.

Protezu za koleno u Opštoj bolnici u Šapcu ove godine dobili su oni zakazani 2016, 2018. i 2019, kada su se istovremeno pacijenti zakazivali i za 2023, za kada je  i zakazan najveći broj intervencija. Slično je za ovu interevnciju i u Opštoj bolnici u Valjevu, dok će u KC Kragujevac na listu trenurno stavljaju oni koji će stići na red 2026. i 2027. godine. 

Dobar primer

Kako bi se potpuno ukinule liste čekanja, lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu odlučili su da od 1. januara operacije obavljaju i vikendom. Za prekovremeni rad nisu tražili ni dinar dodatne zarade, jer im je cilj da pacijenti ne čekaju toliko dugo na operacije.

- Ideja je potpuno spontana i potekla je isključivo od strane struke, od nas 34 lekara kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju, iz prostog razloga jer koliko god se mi trudili i radili, vrlo često i u popodnevnim satima i dežurstvima, lista čekanja od tih nekih 130 pacijenata ne jenjava. Da bismo našim pacijentima dali šansu za život, jer na tim listama čekanja ljudi i umiru, mi smo došli na ideju da i vikendima smanjimo tu listu čekanja tako što ćemo raditi više, da svim pacijentima pružimo istu šansu da prežive - izjavio je nedavno doktor Milan Lazarević, pomoćnik direktora Klinike za kardiohirurgiju i transplantaciju UKC Niš. 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić nedavno je izjavila da zna kako bi mogao da se reši problem lista čekanja u klinikama, ali da bi ministar finansija Siniša Mali morao da "odreši kesu".

- Liste čekanja mogu da se reše radom u popodnevnim smenama i vikendom. Baš sam o tome pričala sa direktorkom RFZO-a, ali to mora da se plati. Dakle, mora da se vidi sa ministrom finansija Sinišom Malim, koliko i da li može za to da se izdvoji - rekla je nedavno Danica Grujičić.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORČIĆ

 

Novinari K1 info portala pokušali su da dobiju izjavu i direktora  Instituta za ortopediju "Banjica" dr Zorana Baščarevića.

Međutim, on se do danas nije oglasio na ovu temu.

 

Ostavite komentar