Priče > Društvo

NASILJE nije samo ŠAMAR ILI UDARAC PESNICOM: Potresna ispovest žene iz SIGURNE KUĆE za K1info

Pored fizičkog i seksualnog, postoji i psihičko, ali i ekonomsko nasilje za koje mnoge žene nisu ni čule iako u Srbiji uopšte nije retko

Autor: Katarina Milanović

25/11/2022 > 12:42

podeli vest:

NASILJE nije samo ŠAMAR ILI UDARAC PESNICOM: Potresna ispovest žene iz SIGURNE KUĆE za K1info
Foto: Pixabay.com


Danas je međunarodni dan protiv nasilja nad ženama.

Brojke su, kao i svake godine, jezive: više od polovine žena pretrpelo je u životu neku vrstu nasilja! Njihove priče još su jezivije, a reči kojima se prisećaju doživljenih trauma svakoj ženi lede krv u žilama i još dugo im odzvanjaju u glavama.  

Iako se o nasilju često priča, i dalje ima žena koje iz straha za svoj život, život svoje dece, reakcije prijatelja i porodice ili zbog nade da će jednog dana biti bolje ne smeju da se odvaže i prijave nasilnika.  

Jedan od velikih problema sa kim se suočavamo je i to da mnoge žene nisu ni svesne da su žrtve svojih partnera. Nažalost, veliki broj dama i dalje ne zna da nasilje nije samo udarac!

Velika većina nas na sam pomen nasilja automatski pomisli na brutalno prebijanje i seksualno zlostavljanje pripadnica nežnijeg pola. I zaista to jesu najstrašniji, ali, nažalost, ne i jedini tipovi nasilja koje trpe žene. 

Pored fizičkog i seksualnog, postoji i psihičko, ali i ekonomsko nasilje za koje mnoge žene nisu ni čule iako u Srbiji uopšte nije retka pojava.  Ono je suptilno i teško prepoznatljivo, naročito u patrijarhalnim sredinama gde "muškarac treba da vodi računa o novcu, a žena da brine o kući". 

Žena koja je izložena ekonomskom nasilju obično mora da pravda svaki utrošeni dinar ili dobija samo „džeparac“.

Foto: Shutterstock

 

Šticenica Sigurne kuće, M.M. za K1info.rs ispričala je da je od bivšeg partnera trpela fizičko, psihičko i ekonomsko nasilje.

- Prvi šamar dobila sam zbog zapaljene cigarete. Bila sam zbunjena, nisam znala kako da odreagujem. Tada sam ostala zbog vere i nade da se to više neće dogoditi, da je taj jedan put bilo slučajno. Međutim, onda je počelo omalovažavanje, psovanje, ponižavanje zbog, recimo, toga što sudovi nisu oprani. A onda sam tokom obične svađe dobila ozbiljne batine, i to dok mi je ruka bila u gipsu da ne mogu da se odbranim - počinje svoju ispovest ova žena.

Kako kaže, u jednom trenutku je otišla od nasilnika.

- Dobila sam obećanja i zakletve. Poslušala sam srce, a ne razum, i vratila mu se. A onda je bilo samo još gore! Iako znam da se nasilnici ne menjaju, pokušavala sam da ga smirim i urazumim. Ali, ako čovek to ne želi ne može mu se pomoći. Nasilje rađa nasilje. U nekom trenutku počela sam da se branim. To je bio prelomni momenat za mene. Rekla sam sebi "Nećeš se zbog njega pretvoriti u monstruma". Spakovala sam torbu i otišla - priča ona.

Ona je nasilje prijavila, a u državnim institucijama naišla je na podršku. Ženama koje u ovom trenutku prolaze sve što je i ona doživela poručuje - borite se za sebe!

- Ekonomsko nasilje je oblik nasilja sa kojim nismo dovoljno upoznati, a kao društvo u kome je izražen patrijahalni tradicionalizam i dalje je jako prisutno. Poražavajuća je činjenica da je zbog teških uslova života u našoj zemlji ono u porastu. Ova vrsta nasilja obično ne ide sama, već je praćena još nekim oblikom nasilja gde se žena stavlja u podređenu ulogu i tako stiče status manje cenjenog bića u porodici - kaže ona za naš portal i dodaje:

- Zbog ekonomskog nasilja žene često, gotovo uvek, bez obzira na godine i obrazovanje, gube samopouzdanje, samopoštovanje, veru u život, ljubav, podršku i porodicu. Zbog toga se treba boriti i zalagati za podizanje svesti u društvu o ovoj veoma važnoj temi i raditi na osnaživanju žena i organizacija koje na bilo koji način pomažu ženama.  

Foto: Unsplash.com

 
Pretnje i zastrašivanje česta taktika nasilnika

U Sigurnoj kući Beograd ističu da, prema statistici, više od polovine žena pretrpelo je neki od oblika nasilja, bilo u partnerskom odnosu ili van njega.

- Postoje četiri oblika nasilja: fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno. U poslednje vreme se sve česće govori i o emocionalom nasilju koje je vrlo zastupljeno i koje možemo podvesti pod oblik psihičkog nasilja. Svi navedeni oblici nasilja imaju za cilj da povrede žrtvu psihički ili fizički, a dugotrajno trpljenje može imati ozbiljne posledice, pa čak i fatalan ishod. Kroz Savetovalište protiv nasilja u porodici i Sigurnu kuću je prošao veliki broj žena i dece koje su bile žrtve najčešće psihičkog, zatim fizičkog nasilja, onda ekonomskog. Najmanje je bilo žrtava seksualnog nasilja, jer se o njemu najteže i progovara - kažu oni i dodaju:

- Psihičko nasilje može da bude prisutno samostalno, dok uz fizičko gotovo uvek ide i psihičko. Pretnje, zastrašivanje su česta taktika kojom nasilnici drže žrtve pod kontrolom i u strahu - objasnili su oni.

Zašto žene trpe nasilje i šta možemo da uradimo

U Sigurnoj kući Beograd kažu da, prema njihovom dosadašnjem iskustvu, mali je broj žena koje nisu svesne da su žrtve nasilja, jer se mnogo više nego u ranijim periodima govori o ovoj društvenoj pojavi. 

- Ono što ih onemogućava da izađu iz nasilja je nedostatak informacija o njihovim pravima i mogućnostima, jer nasilnici često manipulišu i dovode žrtve u zabludu, ne bi li je kontrolisali - objašnjavanju oni.

Foto: Pixabay.com

 

Kako ističu, dešava se da se žena vraća nasilniku ne bi li konačno odlučila da prekine taj odnos, te iz ovoga možemo videti da taj proces nije ni najmanje lak. 

- Ono što su glavni razlozi zbog čega žene ostaju i trpe nasilje je prvenstveno strah (od osude, od mogućnosti da će povrediti njih, dece, porodice), ekonomska zavisnost, nedostatak podrške iz primarne porodice i okoline, nepoverenje u institucije, nedostatak informacija o njihovim pravima i mogućnostima. Ono što mi kao društvo kao pojedinci, i svi koji smo u sistemu podrše i zaštite od nasilja možemo uraditi jeste da im pružimo podršku, saznanje da nisu same, i da postoji rešenje i za njihov problem, ma koliko im se činilo da je nemoguće - napominju u Sigurnoj kući.

 

 

 

Ostavite komentar