Priče > Društvo

FILM koji će DOTAĆI i NAJTVRĐA SRCA - "STADION" je priča o ZLOSTAVLJANJU DECE u sportu

Danas se obeležava Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja

Izvor: K1info/Tanjug

18/11/2022 > 07:02

podeli vest:

FILM koji će DOTAĆI i NAJTVRĐA SRCA - "STADION" je priča o ZLOSTAVLJANJU DECE u sportu
Foto: Pixabay.com


Parlamentarna skupština Saveta Evrope pokrenula je juče kampanju prikazivanja kratkog filma "Stadion" koji ima za cilj da podigne svest o seksualnom nasilju nad decom u sportu, kako bi se poklopila sa početkom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru.

On prikazuje dečaka u školskom okruženju gde ga fudbalski trener, pod psihičkim pritiskom, manipuliše i seksualno zlostavlja.

Šteta izazvana zlostavljanjem postaje jasna kada se njegov bes i zbunjenost izliju na teren.

https://www.youtube.com/results?search_query=stade+de+cin%C3%A9ma

Film je osmislio i režirao francuski reditelj Rolan Edzar, a "Stadion" je produciran na četiri jezika: francuskom, engleskom, nemačkom i italijanskom.

Originalni francuski je titlovan na još pet jezika, grčki, rumunski, španski, ukrajinski i ruski.

Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja od 2010. godine.

Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja se od 2015. godine obeležava svakog 18. novembra, a ustanovio ga je Savet Evrope na inicijativu Slovenije. Cilj je podrška i promocija međunarodnih, regionalnih, nacionalnih i lokalnih inicijativa koje imaju za cilj podizanje svesti o pitanju seksualnog nasilja nad decom.

Foto: Shutterstock

 
Razvoj dečijih kuća najbolji pravac

Tema Evropskog dana 2022. godine je "Uraditi kako treba: obezbediti pravdu po meri dece kroz strukture dečjih kuća u Evropi".

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i islandska ministarka spoljnih poslova i predsedavajuća Komiteta ministara Saveta Evrope Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir naglasile su potrebu da se osigura pravda po meri dece za decu žrtve seksualnog zlostavljanja i eksploatacije kroz razvoj dečjih kuća u Evropi.

- Dečja kuća je vodeći evropski model reagovanja na seksualno zlostavljanje dece koji koordinira paralelne krivične istrage i istrage o dobrobiti dece, stavlja sve relevantne službe pod jedan krov i na taj način pomaže da se izbegne reviktimizacija deteta - navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić objasnila je šta je potrebno deci kada nešto krene naopako, van njihove kontrole.

- Deci je tada potrebna podrška ne bezličnog i rascepkanog stanja, već ljubazne, koordinisane i lične brige koja ih ne plaši, zastrašuje ili otuđuje, koja ih ne čini da se osećaju kao žrtva iznova. A model dečjih kuća se pokazao kao efikasan pravosudni odgovor koji odgovara ovome - rekla je Burić.

Ministarka spoljnih poslova Islanda i predsedavajuća Komiteta ministara Saveta Evrope Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir rekla je da je Island zaista ponosan što je bio pionir koncepta dečje kuće, koji se uspešno izvozi u druge evropske zemlje skoro četvrt veka.

- Svako dete ima pravo da odraste do odraslog doba u zdravlju, bezbednosti, miru i dostojanstvu i imperativ je za sve države da zaštite njihova prava. Zbog toga je Island stavio prava dece i mladih kao prioritet svog predsedavanja Savetom Evrope - istakla je ministarka.

 

 

 

Ostavite komentar