Priče > Društvo

Patrijarh dobitnik PLAKETE MIRA organizacije Nađi Raula

Organizacija svake godine dodeljuje i nagradu Svetislav Milić - mladima od srca u šest kategorija

Izvor: K1info

16/11/2022 > 15:02

podeli vest:

Patrijarh dobitnik PLAKETE MIRA organizacije Nađi Raula
Foto: Srđan Spasić/Organizacija Nađi Raula


Srpskom patrijarhu Porfiriju danas je uručena Plaketa mira koju dodeljuje Humanitarna organizacija Nađi Raula iz Niša.

Upravni odbor te organizacije jednoglasno je doneo odluku da Plaketa mira bude dodeljena srpskom patrijarhu, koga su predložili učenici Srednje stručne škole i Osnovne škole Radoje Domanović iz Niša i grupa studenata sa više fakulteta Univerziteta u Nišu, saopštila je Informativna služba SPC.

 

Oni su u obrazloženju istakli da ih Patrijarhov rad zadivljuje, inspiriše, motiviše i čini ponosnim, posebno na polju njegovog dobrotvornog rada i otvorenosti SPC prema mladima.

- Ovu nagradu ne doživljavam kao priznanje, već kao podstrek da kao neko ko stoji na mestu na kojem je stajao Sveti Sava, treba da uloži sve da bi se obezbedio uslov bez kojeg se ne može ostvariti ništa od ovoga što smo čuli, a vezano je za živote nagrađenih i ništa od onih što smo čuli da jesu ideali mladih. A to je mir. Ako je nemir u centru našega postojanja, onda se on zasigurno, bez obzira na napore, talente i znanja, uloženi trud, širi kao koncentrični krug i zapljuskuje sve - kazao je, između ostalog, patrijarh srpski Porfirije u Nišu.

Foto: Srđan Spasić/Organizacija Nađi Raula

 

Organizacija Nađi Raula, osnovana 2011. godine u čast velikog humaniste Raula Valenberga, bavi se dobrotvornim radom i do sada je pomogla veliki broj institucija, pojedinaca, ugroženih porodica, a posebnu pažnju posvećuje promociji mladih talenata, budućih naučnika.

Organizacija svake godine dodeljuje nagradu Svetislav Milić - mladima od srca u šest kategorija: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, humanitarne aktivnosti, mirna borba za ljudska prava, sport, institucija godine i specijalna priznanja.

 

Ovogodišnju Plaketu mira dobio je i proslavljeni košarkaš Stefan Jović.

Dobitnici Plakete mira predhodnih godina bili su Heri Roberts, Tamara Vučić, Hakon Vium Li, princeza Ljubica Karađorđević i drugi, podseća se u saopštenju.

 

 

 

 

Ostavite komentar