Priče > Društvo

Golub iz ŠPANIJE doleteo u Tabanoviće: Prešao 2.000 km da bi se vratio u svoje gnezdo

Oduvek je bila misterija, kako ove ptice, bez greške znaju da pronađu svoj dom

Autor: K1info/alo.rs

15/11/2022 > 22:31

podeli vest:

Golub iz ŠPANIJE doleteo u Tabanoviće: Prešao 2.000 km da bi se vratio u svoje gnezdo
Foto: Unsplash.com


Golub je pametna ptica, koja može da pereleti neslućene daljine. Jedna takva ptica danas se nalazi u selu Tabanovići u vlasništvu Momira Novakovića.

- Od malih nogu sam gajio golubove i uglavnom su to bili visokoletači. Uvek me je fasciniralo kako golubovi pismonoše znaju da se vrate u svoj golubarnik čak i sa suprotne strane sveta. Jedan moj golub vratio se u naše selo iz Španije. Do Sen Sebastijana ga je vozio kamion pet dana i tu je dobijao hranu i vodu, a potom je pušten da se vrati kući slobodnim letom - kaže Momir.

Na ovo daleko putovanje Šapčanin je poslao tri goluba, a vratio se samo jedan koji je na taj način osvojio osmo mesto na Svetskom takmičenju u ekstremnom letenju golubova pismonoša. Od Španije do Srbije leteo je duže od 20 dana i prešao skoro 2.000 kilometara.

- Moj golub zvanično je preleteo 1.732 kilometra, gledajući pravolinijski, ali on je znatno više od toga prešao, jer ni jedan golub ne leti pravo. Morao se sam snalaziti za hranu i izbegavati ptice grabljivice. Na svojim krilima imao je natpis Sen Sebastijan i jednog jutra se samo pojavio ispred kaveza, na mom uređaju za detekciju golubova video sam da je upisan - priča ovaj zaljubljenik u golubarstvo i dodaje da je prava misterija kako posle tako dugog puta ponovo bez greške pronađu svoj dom.

Foto: Unsplash.com

 

- Nešto ga je vuklo da se vrati u svoj golubarnik gde se i izlegao. Na koji način oni ponovo pronađu svoj kavez, ni Nikola Tesla nije uspeo da sazna, iako je bio veliki zaljubljenik u ove pernate životinje - rekao je Milomir.

Novaković ističe da je njegov golub na svom putu leteo iznad kopnenog područja, prošao Francusku, obišao Alpe, Austriju i mnoge druge zemlje, i stigao na svoje odredište u selo Tabanoviće.

 

 

 

Ostavite komentar