Priče > Društvo

Od ZLATNE RIBICE do VOJNIČKOG ŠLEMA - na VAŠARU u Obrenovcu NEMA ČEGA NEMA

Poljoprivredni vašar u Obrenovcu održava se svakog 10. u mesecu, a na njemu se može naći sve od mehanizacije, do polovne i nove robe

Autor: Anica Ninković

12/10/2022 > 18:58

podeli vest:

Od ZLATNE RIBICE do VOJNIČKOG ŠLEMA - na VAŠARU u Obrenovcu NEMA ČEGA NEMA
Foto: Privatna arhiva


Od oktobra 2018. godine, tradicionalno se svakog 10. u mesecu organizuje Poljoprivredni vašar u Obrenovcu. Iako je dan počeo maglovito, a vašar izmešten zbog izmene režima u saobraćaju sa Vašarišta u ulicu Majora Tepavca,  iza Pošte, to nije sprečilo izlagače da dođu i ponude svoju robu, kao ni Obrenovčane da dođu i kupe ponešto.

Početna ideja je bila da vašar bude mesto gde obrenovački poljoprivrednici mogu doći i kupiti sve što im je potrebno od poljoprivredne mehanizacije. Međutim, na ovom vašaru sada se može naći sve, od polovne i nove garderobe, obuće, igračaka, nameštaja, muzičkih instrumenata, samo je važno da imate strpljenja i volje da tražite. Što se cene tiče, ako umete da se cenkate, možete dobro proći.

Prodaja mašina i uređaja kao što su sejalica, prekrupač za kukuruz, fertilizator ide slabo, jer kako prodavci kažu, narod nema para ili bi hteli da ih dobiju za džabe. Jako je zanimljivo da se pojedini alati (šrafcigeri, glodalice) mogu naći polovni i to 50 dinara po komadu. Ima i novih, a cena zavisi od komada do komada, a šrafovi, matice, ekseri koštaju od 500 do 700 dinara po kilogramu.

U ponudi su živina, ptice, žečevi. Tako izlagač iz Draginja ovog meseca u ponudi ima i paunove, koje u paru prodaje za 250 evra, guske u paru su 3000 dinara, jedna kokoška košta 1200 dinara, a ćurka oko 2000 dinara.  Izlagač B.M. iz Šapca je doneo svoje zečeve, čije se cene kreću od 1000 do 1200 dinara.  Uzgajivač  iz Beograda svoje papagaje ceni od 700 dinara pa naviše, a ribice od 100 do 300 dinara, među kojima su, kako kaže, i one zlatne koje ispunjavaju želje.

Na pitanje kako im se čini vašar u Obrenovcu i da li su nešto prodali, izlagači kažu da nisu zadovoljni, jer dok odbiju cenu goriva, ono što pojedu i dok plate zakup skoro su na nuli. Da, malo neobičan odgovor,  jer oni su svakog 10. opet tu.

Da li su nešto kupili, kakve su cene i kako im se čini vašar pitali smo i građane, koje smo zatekli.

- Na vašar dođem da gledam golubove, a uvek vidim nešto novo. Sad sam video paunove. Nekad sam i njih gajio, dođe mi da ih kupim opet, kad vidim kako su lepi - rekao je Srba V. koji živi u okolini Obrenovca.

- Prošle godine sam u selu posadio 40 sadnica šljive. Danas sam došao da kupim sadnice dunje. Ovde su najpovoljnije i dobrog su kvaliteta - rekao je Aca Jeličić iz Obrenovca.

Polovna garderoba nabacana na gomile košta 100 i 200 dinara. Obuća se može naći od 300 do 1000 dinara.

- Dečije igračke, automobili, biciklice za decu, nakit, naočare od 50 do 1050 dinara - viču prodavci željni zarade, a rasprodaje su na sve strane.

Foto: Privatna arhiva

 

Ako nađete odgovarajuću veličinu, nove farmerke možete kupiti za 499 dinara, a 4 para čarapa za 200 dinara.

Polovne šerpe i lonci su od 1000 dinara pa naviše, a kako kaže žena koja ih prodaje, sve su šerpe nemačke i ima da vas služe bolje nego muž.

Ponešto se može naći i za vredne ljude koji se bave svinjokoljom. Ražnjevi za obrtanje svinja sa motorom koštaju 7000 dinara, mašina za ceđenje čvaraka 6000 dinara sa posudom, a bez posude 3000 dinara.

Foto: Privatna arhiva

 

Za sve gurmane vašar je pravo mesto gde će naći domaće čvarke, slaninu i kobasice, a pečenje koje se na tezgi prodaje po ceni od 1200 dinara po kilogramu stiglo je čak iz Brankovine. Kako kaže prodavac, prasići su domaći, sam ih gaji, redi i peče, a sve što donese u Obrenovac odmah proda.

Foto: Privatna arhiva

 

Za ljubitelje antikviteta 10. u mesecu  je prava milina. Stari novčići, vojna odela, cipele, šlemovi iz Drugog svetskog rata, gramofoni stari više od 100 godina, čiji vlasnici o ceni hoće da pričaju samo ako ste ozbiljan kupac.

Foto: Privatna arhiva

 

Slike, štafelaji, rezbarije su prvo što zapadne za oko umetnika, pa se i oni mogu sresti na ovom poljoprivrednom skupu.

Zapravo, na poljoprivrednom vašaru u Obrenovcu svako može nešto naći. A za one koji ne žele ništa da kupe, doživljaj je i da samo prošetaju i pojedu čuvenu vašarsku pljeskavicu.

 

 

 

 

Ostavite komentar