Priče > Društvo

RODITELJI OPREZ! Kijanje, KAŠLJANJE, bol u grlu sve ČEŠĆI, dnevno se PREGLEDA više od 200 DECE

Prijavljeno je 8.787 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najprisutniji je kod beba, dece i tinejdžera

Izvor: K1info/telegraf.rs

11/12/2023 > 12:38

podeli vest:

RODITELJI OPREZ! Kijanje, KAŠLJANJE, bol u grlu sve ČEŠĆI, dnevno se PREGLEDA više od 200 DECE
Foto: Shutterstock


U domovima zdravlja je zbog respiratornih infekcija povećan broj dnevnih pregleda dece. Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja Savski venac, kaže  da su ambulantne preopterećene, kao i da se broj pregleda predškolske i školske dece kreće i preko 200.

Niski intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost, registrovan je u nedelji za nama. Beleži se, međutim, blagi porast broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštava Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut.

Prijavljeno je 8.787 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Najprisutniji je kod beba, dece i tinejdžera.

Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja Savski venac, ističe za RTS da su opterećene ambulatne predškolskog i školskog dispanzera, kao i da se broj pregleda kreće se i preko 200 na dnevnom nivou.

- Reč je o infekcijama gornjih respiratornog puteva. Prisutan je rota virus.To su 'standardni' virusi za ovo doba godine. Razlozi za veći broj obolele dece su promene vremena, boravak u kolektivima - rekla je Golubovićeva.

Foto: Pexels.com

 

Prema njenim rečima, simptomi su kijanje, kašljanje, bol u grlu, tečna stolica.

- Roditelj treba dete da rehidrira, snižava temperaturu, a onda da ga dovede kod lekara na pregled - rekla je ona.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Rumuniji, doktorka kaže da u Srbiji zasad nisu zabeleženi slučajavi, ali da roditelji treba da dovedu decu na vakcinaciju kao preventiva protiv tog oboljenja.

 

Ostavite komentar