Lifestyle > Zdravlje

Vlada VIRUSNA UPALA GRLA KOD DECE: Doktorka Lončar objašnjava kako da PREPOZNATE SIMPTOME i uočite KOMPLIKACIJE

Grlobolja bol ili peckanje u grlu, spontano ili pri gutanju, otežano gutanje, prvi su simptomi upale

Autor: K1info/zena.blic

02/10/2023 > 06:57

podeli vest:

Vlada VIRUSNA UPALA GRLA KOD DECE: Doktorka Lončar objašnjava kako da PREPOZNATE SIMPTOME i uočite KOMPLIKACIJE
Foto: Freepik.com


Sa prvim danima jeseni, sa početkom okupljanja u vrtićima i školama počinju muke roditelja i dece sa virusnim infekcijama, a virusna upala grla je najčešći razlog zbog kog roditelji dovode decu kod lekara.

- Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je upala grla najčešće samo deo simptoma akutne virusne upale gornjih disajnih puteva. Sve zajedno nazivamo nazofaringitis. Tada je prisutna kijavica, zapušen nos, kašalj … - u veoma instruktivnom tekstu za sajt Trudnoća i zdravlje objašnjava dr Milica Lončar. 

Simptomi i lečenje virusne upale grla

- Ždrelo je posle usne duplje i nosa, na udaru raznih agenasa. Zbog te izloženosti ono poseduje jako razvijeno limfno tkivo. Ono predstavlja „prvu liniju odbrane“ i tako štiti organizam od daljeg širenja infekcije. Krajnici, uključujući i adenoidnu vegetaciju tj „treći krajnik“(kod mlađe dece), predstavljaju čuvare grla. Kada virus dospe do krajnika, on se veže za receptore, pokreće se imuni odgovor. Nastaje blaga upala i time se uglavnom sanira infekcija. Da li će se infekcija dalje razvijati, zavisi od vrste virusa, njegove virulencije. Kao i stanja imuniteta pa i do samog načina lečenja - kaže doktorka.

 

Izazivači virusnih upala grla

Kako je objasnila, virusi predstavljaju najosnovnije oblike života, značajno su manji od bakterija. Da bi preživeli neophodan im je domaćin. U spoljašnjoj sredini su dosta osetljivi. Izlučuju se u sekretu nosa ili pljuvački a prenose se kapljičnim putem. Kijanjem, kašljanjem, razgovorom… Neko vreme mogu preživeti i na zajedničkim predmetima, igračkama. Poznato je preko 200 virusa koji izazivaju upale respiratornog trakta.

Najčesci izazivaci su Rino virus („obična prehlada“), virus Influenze (grip) Parainfluenze, Adeno, Epstein Barr virus (inf.mononukleoza), Citomegalovirus, Herpes simplex (primoinfekcija), Sars covid, Coxackie i Enterovirus (izazivaju BRNU) i drugi .

Foto: Freepik.com

 
Simptomi virusnih upala grla kod dece

Virusne upale grla obično imaju lagan početak. Kod dece roditelji primete promene ponašanja. Deca su umorna, pospana, bez apetita, nezainteresovana za igru ili razdražljiva, plačljiva… Često se javljaju sledeći simptomi:

- Grlobolja bol ili peckanje u grlu, spontano ili pri gutanju, otežano gutanje.
- Crveno ždrelo, resica i krajnici. Koji su najčešće i uvećani. Ponekad sa beličastim ili sivkastim naslagama ili ranicama.
- Uvećani i nekad bolni limfni čvorovi. Uglavnom na vratu, ali i na drugim mestima.
- Povišena telesna temperatura. Obično do 38c, nekad i viša ili nije ni prisutna (kao kod obične prehlade).
- Blaga glavobolja, obično i pospanost ili buđenje noću.
- Umor, malaksalost, bolovi u mišićima, smanjen apetit…

- Upaljeno grlo je samo deo simptoma kod virusne infekcije. Obično se javlja i zapušen nos, sekret iz nosa, kašalj, promuklost. To ga uglavnom razlikuje od bakterijske infekcije. Kod mlađe dece se često javlja i bol u stomaku, povraćanje, osip. Ovo su neki zajednički simptomi. Kod određenih virusa postoje neke specifičnosti. Kao, produžene malaksalosti, plikova, ranica, konjuktivitisa… Simptomi virusnih upala grla obično traju od 4 do 14 dana. Ali, njihovo trajanje može značajno varirati u zavisnosti od imuniteta deteta. Takođe i od vrste uzročnika i načina lečenja.

Tri koraka do dijagnoze virusne upale grla

- Ukoliko dete ima blage siptome, bez temperature, oni najčešce prolaze brzo i sami od sebe u roku od 3-5 dana. Međutim ukoliko dete ima temperaturu ili dobije temperaturu posle nekoliko dana od početka infekcije, ima bol u grlu koja se pojačava posle 2-3 dana ili dobije osip. Važno je konsultovati pedijatra. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda i laboratorijskih analiza.

Fizikalnim pregledom se obično nađe zapušen nos ili curi sekret. Zatim hiperemično (crveno) ždrelo, krajnici i resica. Uvećani limfni čvorovi, slivanje sekreta niz ždrelo. Eventualo postoji i nalaz na ušima ili plućima (jer se radi o respiratornim infekcijama).
Laboratorijske Analize. Laboratorijske analize su ključne kako bismo odredili da li je u pitanju virus ili bakterija. Od toga zavisi lečenje. Kod virusnih upala grla, krvna slika obično pokazuje određene promene.

Leukociti: Skoro uvek su ispod normale ili imaju normalne vrednosti.
Limfociti: Obično su iznad normale, kao i monociti.
Neutrofili: Postoji pad ispod normalnih vrednosti.
Sedimentacija Eritrocita (SE). Mogu postojati dvosmisleni pokazatelji, normalna ili blagi pad.
C-reaktivni protein (CRP) je blago povišen (10-40 mg/l).

Nekada se određuju antitela IgM ili IgG na određene virus. Tako će se potvrditi dijagnoza i pratiti razvoj infekcije.

Foto: Freepik.com

 
Terapija – Lečenje virusne upale grla

Poznato je i laicima da se Antibiotici ne propisuju jer oni ne deluju na viruse, a nekada čak mogu da budu i štetni jer, prema rečima dr Lončar mogu da izazovu osip ili dijareju te tako dodatno iscrpe organizam.

- Propisivaje antibiotika je opravdano u slučajevima kada se ovakva infekcija iskomplikuje, bakterijskom superinfekcijom ili kod vec poznate imunodeficijencije. Kod virusnih infekcija terapija je simptomatska. U ozbiljnijim slučajevima se koriste lekovi sa antivirusnnim dejstvom.

Hidratacija. Podstičite dete da pije dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo i kako bi „ispiralo“ organizam. To uključuje vodu, prirodne sokove, čaj…

Ishrana. Zdrava i uravnotežena ishrana. Najbolje u vidu lako svarljivih supa i čorba. (Razlog je i zbog otežanog gutanja. Zbog povećane potrebe za nutrijentima suplementi su praktično neophodni. Potrebno je izbaciti šećer .

Septolete tj lozenge da ublaže bol u grlu. Kao i da smanje upalu (danas imamo veliki izbor na prirodnoj bazi). Ispiranje grla čajevima a kod mlađe dece sprejevi za grlo.

Antipiretici za skidanje povišene temperature, ukoliko je preko 38,5 c.

Kod kašlja čajevi ili sirupi na biljnoj bazi (ukoliko dete kašlje usled nadraženog grla).

Odmor. Iako se neka deca „dobro nose“ i žele da se igraju, potrebno je smanjiti fizicke aktivnosti. I tako, dopustiti organizmu da se izbori sa infekcijom.

Prirodna sredstva kao podrska imunitetu.

Znaci da je potreban hitan pregled

- Teškoće u disanju. Ako dete uvlači međurebarne mišiće, diše brzo ili ima prekide disanja. Akodiše bučno ili „zviždi“, ima bolove u grudima-odmah potražite medicinsku pomoć!
- Dete ne može da guta pljuvačku ili da otvori usta u potpunosti, balavi.
- Konfuzija i dezorijentacija, vrtoglavica čak i kad sedi.
- Jaka glavobolja, preosetljivost na svetlo, zvukove. Dete se žali na bol u vratu ili ne može da savije vrat. Ovi znakovi mogu ukazivati na ozbiljne komplikacije.
- Uporno povraćanje ili dijareja, dehidratacija, malaksalost.
- Ako dete mlađe od 2 meseca neutešno plače. Ako ima prekide u disanju ili temperaturu višu od 38c ili nižu od 35.5c.
- Osip koji se širi.

Foto: Freepik.com

 
Ko je u riziku i kako sprečiti virusnu infekciju

Posebno su osetljiva deca predškolskog uzrasta kao i nižih razreda škole. Njihov imuni sistem još nije formiran. U kolektivu tipa vrtića i škola su u stalnom bliskom kontaktu međusobno. Deca su puna energije i radoznalosti, ali to ih takođe čini izloženijim raznim agensima. Često su “pregrejani“ usled igre i trčanja. Hladna voda ili sladoled dovode do naglog rashlađivanja “prve linije odbrane”. Isto kao i pothlađivanje (smrzavanje) usled igranja na niskim temperaturama zimi. Značajan faktor predstavlja i suv vazduh usled grejanja, slabo provetravanje ili prisustvo duvanskog dima. Sve to ostavlja “otvorena vrata” virusima.

Prevencija igra ključnu ulogu u zaštiti vaše dece od respiratornih virusa. Evo nekoliko koraka koje predlaže dr Milica Lončar:

- Redovno pranje ruku: Podstaknite dete da redovno pere ruke sapunom i toplom vodom.
- Izgradnja zdravih navika: Promovišite zdravu ishranu, fizičku aktivnost na svežem vazduhu. I dovoljno sna kako biste ojačali imunološki sistem vašeg deteta.
- Higijena igračaka i predmeta: Održavajte čistim igračke i predmete koje deca često koriste, pogotovo u vrtićima.
- Pravilno kašljanje i kijanje: Naučite decu da pravilno kašlju i kijaju, prekrivajući usta i nos laktom ili maramicom.
- Odgovarajuća upotreba ličnih stvari: Neka dete koristi sopstveni pribor za jelo, peškire i čaše kako biste sprečili širenje bakterija.
- Dovoljno vremena za odmor. Detetu je potrebno dovoljno vremena za odmor.
- Redovno provetravanje prostorija i vlaženje vazduha. Kako ne bi došlo do isušivanja sluznice nosa

Prepoznajte i moguće komplikacije

- Kao sto sam rekla, virusna infekcija grla je obično samo deo infekcije respiratornog trakta. Kod neke dece dolazi do „spuštanja“ infekcije na pluća sa pojavom bronhitisa ili pneumonije. Znatno ređe dolazi do meningitisa, encefalitisa, neuritisa, miokarditisa, perikarditisa. Posle infekcije, a u zavisnosti od virusa, obično ostane imunodeficijencija. Te su deca podložnija infekcijama. Virusne upale grla predstavljaju česte izazove kako deci tako i roditeljima. Danas imamo veći izbor prirodnih sredstava kao podršku imunom sistemu u borbi protiv virusa. Ona se koriste kao pomoć u akutnoj infekciji. Takođe i za oporavak nakon infekcije - savetuje dr Milica Lončar.

Ostavite komentar