Priče > Društvo

Post je počeo, a SRBIJA NEMA DOVOLJNO RIBE! Evo kako da prepoznate koja je SVEŽA

Pogledajte i okvirne cene na tržištu

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

28/11/2023 > 18:29

podeli vest:

Post je počeo, a SRBIJA NEMA DOVOLJNO RIBE! Evo kako da prepoznate koja je SVEŽA
Foto: Pexels.com


Srbija ukupno proizvede čak pet puta manje ribe od broja koji izvozi iz zemlje. Savetnica u Privrednoj komori Srbije Mirjana Miščević izjavila je da nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta.

Što se cena u marketima tiče, Šaran je posebno poskupeo pred Božićni post i slave.

- Godišnje Srbija uveze 41.328 tona ribe u vrednosti od oko 138 miliona evra, a ukupana proizvodnja i ulov ribe iznose oko 8.156 tona - rekla je Miščević za Tanjug.

Kotlet šarana u marketima može se naći po ceni od 1.300 do 1.500 din/kg. Cene koje se odnose na jedan kilograma smrznute ribe u najvećim trgovinskim lancima u Srbiji, kreću se od 400 do 600 dinar za skušu, od 600 do 900 dinara za oslić, a od 900 do 1.700 dinara za pastrmku.

Otkupna cena živog šarana u ribnjaku iznosi 520 din/kg + PDV, dok se cena živog šarana u marketima kreće od 670 do 800 din/kg.

Pojačane kontrole u ribarama

Veterinarske inspekcije će, zbog povećanog prometa sveže i smrznute ribe, sprovoditi vanredne kontrole prodaje ribe u svim registrovanim objektima za vreme Božićnog posta.

Tokom kontrole, veterinarski inspektori će proveravati potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, kao i temperaturni režim skladištenja, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako da prepoznate da li je riba sveža

Kupci se savetuju da posebnu pažnju obrate na miris ribe, koji ne sme biti neprijatan, riba ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču. Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni su znaci kvarenja.

Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe je čvrsto, što se vidi ukoliko ne nastane udubljenje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuju da se riba kupuje u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i o roku upotrebe.

 

Ostavite komentar