Priče > Čuvarkuća

Počeo je POST, ali cene su "MASNE": DIMLJENI ŠARAN SKUPLJI od JAGNJETINE, i to nije sve

Među jeftinijom svežom ribom ove godine potrošači mogu pronaći skušu koja u marketima i ribarnicama košta 450 dinara

Izvor: K1info/kurir.rs

28/11/2023 > 09:18

podeli vest:

Počeo je POST, ali cene su "MASNE": DIMLJENI ŠARAN SKUPLJI od JAGNJETINE, i to nije sve
Foto: Unsplash.com


U Srbiji je počeo post, a potrošači su neprijatno iznenađenje, jer je riba poskupela u odnosu na prošlu godinu.

Kilogram svežeg šarana u ribarnicama i marketima košta od 650 do 750 dinara. Kilogram dimljenog je i do tri puta skuplji te u pojedinim ribarnicama iznosi čak 2.400 dinara, a bezmalo je duplo skuplji od jagnjetine koja košta 1.300 dinara.

Četrdesetodnevni božićni post počinje danas pa trgovci očekuju veću potražnju ribe narednih dana kako zbog posta tako i zbog predstjećih slava. Iz jedne vidikovačke ribarnice kažu za Kurir da su sadašnje cene svih vrsta ribe od 10 do 15 odsto veće u odnosu na minulu godinu.

- Cene su minumalno korigovane pre svega zbog inflacije i skoka drugih cena hrane i energenata. Ono što je bitno za potrošače da znaju je da imamo dovoljne količine ribe za naše potrebe i narednih mesec dana ne bi trebalo da dođe do dodatnog poskupljenja. Ukoliko i nakon tog perioda bude korekcija cena one će biti minimalne - rekli su nam zaposleni u ribarnici.

Međutim, agroekonomista Branislav Gulan za Kurir kaže da potrošači ipak treba da očekuju poskupljenje.

- Ukoliko potražnja bude veća cene će ići gore. To važi i za ribu i za meso čija će potražnja skočiti uoči praznika. Što se tiče ribe naša zamlja uvozi ribu i to oko 35.000 tona godišnje. Potrošnja ribe po stanovniku je svega tri kilograma, dok je u zemljama Evropske unije ona deset puta veća. Problem je što imamo sve manje ribnjaka, privatni vlasnici isušuju ribnjake i sada imamo od 6.000 do 7.000 hektara pod ribnjacima. Riba je nekada bila sirotinjska hrana, ali smo sada svedoci toga da joj je cena visoka i već je poskupela u odnosu na prošlu godinu - ističe Gulan i dodaje:

- Imamo oko 4.000 tone šarana, a za naše potrebe je dovoljno 3.500 tona. Ukoliko premašimo tu potražnju cena će sigurno skočiti, a isto važi i za meso. Mi smo postali i uvoznici mesa, a pala je i potrošnja svinjskog mesa na 15 kilograma po stanovniku godišnje, dok je potrošnja živinskog mesa po glavi stanovnika skočila na 19 kilograma. Čim potražnja skače raste i cena.

Foto: RINA

 

Među jeftinijom svežom ribom ove godine potrošači mogu pronaći skušu koja u marketima i ribarnicama košta 450 dinara, zatim oslić koji se može naći od 500 dinara, dok je kilogram pastrmke od 600 do 630 dinara.

Međutim, sudeći po cenovnicima skuplje ribe su svakako orada koja košta 1.100 dinara, smuđ čiji kilogram iznosi čak 1.195 dinara, zatim brancin od 1.250 dinara i kilogram file lososa koji košta čak 2.700 dinara.

Ostavite komentar