Priče > Društvo

BOŽIĆNI POST počinje u UTORAK: Traje 40 dana, a ovo su PRAVILA koja svaki vernik treba da POŠTUJE

Božićni post traje od 28. novembra do 7. januara

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

26/11/2023 > 19:38

podeli vest:

BOŽIĆNI POST počinje u UTORAK: Traje 40 dana, a ovo su PRAVILA koja svaki vernik treba da POŠTUJE
Foto: Pixabay.com


U utorak, 28. novembra, vernici Srpske pravoslavne crkve počeće Božićni post, koji će trajati sve do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića.

Iako se za post najčešće vezuje određena vrsta trpeze, ipak način ishrane nije najvažnija stvar tokom posta. Naime, ono što mnogi često zanemaruju, a veoma je važno, jeste duhovno pročišćavanje i molitva.

Nemojte se pridržavati samo posne ishrane, a ostale, loše, navike praktikovati kao i do sada. Duhovno se pročistite, osvrnite se molitvi i učite da oprostite.

Prema pravilima posta, ali i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post, odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porekla, nema koristi za vernika ako nije povezan sa onom duhovnom "žrtvom".

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? - mudre su reči Svetog Jovana Zlatoustog.

Ishrana u toku posta

U toku celog ovoga posta ne bi trebalo da jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima posta, osim srede i petka koji se poste "na vodi".

Foto: Pixabay.com

 

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi".

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".

Šta je post "na vodi"?

Post na vodi jeste posna hrana koja nije spremana na ulju i nema ga u sebi. Post na ulju su posna jela koja mogu biti spremljena na ulju ili ga sadržavati u sebi. Ukoliko postite "beli mrs", to podrazumeva posnu hranu, osim mesa (dakle, i sir i mleko i jaja i sl.). Međutim, kada u crkvenom kalendaru piše da se pridržavate suhojedanja, to znači da bi trebalo tog dana da jedete samo suv hleb i vodu ili voće.

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru u vreme Božićnog posta, da ne prekidaju post, već da Novu godinu proslavljaju po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

Kada je slava, za slavara i njegove goste post se razrešuje na ribu. 

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista, koji je, prema predanju, 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi.

Takođe, važno je napomenuti da oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana, imaju mogućnost tzv. "malog posta", koji traje sedam dana, ali je najbolje o ovome posavetovati se sa pravoslavnim sveštenikom.

Ostavite komentar