Priče > Društvo

ZDRAVSTVENE USTANOVE dobile 6 MAMOGRAFA: U ove BOLNICE stiže MEDICINSKA OPREMA

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekala je da je vrednost opreme 120 miliona

Izvor: K1info/Tanjug

28/11/2023 > 13:55

podeli vest:

ZDRAVSTVENE USTANOVE dobile 6 MAMOGRAFA: U ove BOLNICE stiže MEDICINSKA OPREMA
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Više zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je danas šest mamografa i drugu medicinsku opremu koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja.

Dodeli je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je za Tanjug rekla da će mamografi biti upućeni bolnicama u Smederevskoj Palanci, Majdanpeku, Paraćinu, kao i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

- Ukupna vrednost opreme je 120 miliona. To je dokaz više da vredi centralizovano nabavljati opremu, jer tada dobijate povoljnije uslove. Zahvaljujem se Alfa imedžiningu što je u najkraćem mogućem roku dopremio mamografe - rekla je Grujičić.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni.

- Potrebna nam je sada pomoć direktora da izmere zračenje i daju dozvolu za korišćenje aparata i žene će moći odmah da se snimaju -  rekla je ona.

Navela je da je najvažnije podizati svest kod žena da je važno da idu na skrininga i slušaju lekare opšte prakse.

- Naravno da nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo gledati da te žene ili radnim danima dovozimo da bi bile snimljene - rekla je ona.
 

Ostavite komentar