Priče > Društvo

ZNAČAJNO PRIZNANJE: Titula TESLA AMBASADORA dodeljena timu Teslinog NAUČNOG centra VORDENKLIF

Ovo priznanje, povodom osam decenija kulture sećanja na velikog svetskog naučnika, ustanovio je Ivica Dačić

Izvor: K1info/Tanjug

17/11/2023 > 08:59

podeli vest:

ZNAČAJNO PRIZNANJE: Titula TESLA AMBASADORA dodeljena timu Teslinog NAUČNOG centra VORDENKLIF
Foto: Tanjug/Aleksandra Otašević


Celokupnom timu Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW) - jedine preostale laboratorije Nikole Tesle, sinoć je dodeljena titula Tesla ambasadora, priznanje koje je povodom osam decenija kulture sećanja na velikog svetskog naučnika ustanovio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nagradu im je uručila ambasador Ljiljana Nikšić na gala večeri na Long Ajlendu, kojoj je prisustvovalo oko 300 uglednih Amerikanaca, među kojima su bili inženjeri, naučnici, lekari, čelnici lokalnog Safolk okruga i senatori, a prvi put su jednoj svečanosti u organizaciji TSCW prisustvovali i predstavnici Srbije - generalni konzul Vladimir Božović, koji je danas stupio na dužnost u Njujorku i ambasador Nikšić, nacionalni koordinator strateške kampanje obeležavanja osam decenija sećanja na Nikolu Teslu.

Nikšić je podsetila na glavne ciljeve kampanje - da Tesla dobije međunarodni dan, da laboratorija bude stavljena pod zaštitu Uneska kao baština od značaja za čovečanstvo i da bude uvedena međunarodna Tesla nagrada kao ekvivalent Nobelovoj.

Dodala je da je cilj da se osnuje i međunarodni Tesla komitet sa članovima iz najmanje sto zemalja. Direktor TSCW Mark Alesi, koji je nedavno prvi put boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, ocenio je današnji dan kao veoma važan jer učešćem Srbije počinje internacionalizacija centra.

Podsetio je da je cilj i ove gala večeri bio da se nastavi prikupljanje sredstava kako bi laboratorija na Long Ajlendu, koju je Tesla počeo da gradi 1901. godine, a koja je spasena od potpunog uništenja i nestajanja pre 10 godina, postala Muzej i globalni naučni centar.

Laboratorija je spasena zahvaljujući donacijama iz celog sveta, u akciji koju je pokrenuo strip crtač Metju Inman.

U toj akciji spasavanja Tesline zaostavštine učestvovalo je 33.000 ljudi iz više od 100 zemalja i za samo 45 dana prikupljeno je 1,3 miliona, podsetio je predsednik borda direktora TSCW Majkl Ruso.

Okrug Safolk je, prema rečima prvog čoveka okruga Stiva Belona, koji se skoro uključio u trku za Kongres, u očuvanje laboratorije i neprocenjive Tesline zaostavštine izdvojio 1,8 miliona dolara.

Beloniju je takođe uručeno priznanje Tesla ambasador.

Alesi je Božoviću uručio priznanje za otpočinjanje institucionalne saradnje  TSCW i Srbije, a Nikšić za doprinos koji je kampanja dala srpsko-američkoj saradnji na ostvarenju ciljeva TSCW.

Specijalne nagrade laboratorije dobili su Sem Ču za bavljenje čistom energijim, profesor Jakaf Šamaš koji razvija nove bežične tehnologije i Čad Buton koji je zaslužan za čipove koji pomažu ljudima sa paralizom.

Priznanje za dugogodišnje izveštavanje o TSCW dobila je novinar Tanjuga Aleksandra Otašević. Nikšić je titulu Tesla ambasadora dodelila Fondaciji Elona Maska za izuzetan doprinos u spasavanju Tesline laboratorije od 2013. godine do danas.

Titulu Tesla ambasadora do sada su, između ostalih, dobili Er Srbija, dirigent Zubin Mehta, Novak Đoković i Mark Alesi.
 

Ostavite komentar