Kultura > Knjige

Maja Cvetković Sotirov nagrađena za knjigu O TESLINOM DETINJSTVU

Nagrada će biti uručena na promociji ove knjige 14. januara u njujorškom hotelu "Njujorker" gde je Nikola Tesla živeo i stvarao

Izvor: K1info/Tanjug

05/01/2023 > 13:51

podeli vest:

Maja Cvetković Sotirov nagrađena za knjigu O TESLINOM DETINJSTVU
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić


Knjiga za decu "Čarobni jedrenjak - priča o Nikoli Tesli", autorke Maje Cvetković Sotirov iz Pirota, dobitnik je prestižne nagrade Tesline naučne fondacije.

Nagrada će biti uručena na promociji ove knjige 14. januara u Njujorku, simbolično u hotelu "Njujorker", gde je, po mnogima najveći svetski naučnik Nikola Tesla, živeo i stvarao.

Kako je za Tanjug kazala autorka knjige, koja je već sada postigla izuzetan uspeh, reč je o nagradi koju dodeljuju "Tesla science foundation USA" i Teslina naučna fondacija iz Srbije.

- Ovo je zaista izuzetan podstrek za moje saradnike i mene u ime promovisanja Teslinog lika i dela. Knjiga je objavljena pre godinu dana, posle mnogobrojnih razgovora sa brojnim čitaocima iz regiona Balkana, ali i čitavog sveta. Verujem da ova knjiga zahvaljujući Tesli i njegovoj upornosti povezuje sve nas na najbolji mogući način - navodi autorka Cvetković Sotirov, koja živi i radi u Pirotu.

Foto: Screenshot Tanjug video

 

Glavna tema knjige je deo Teslinog života kojim su se možda ponajmanje bavili istraživači i oni koji proučavaju život i rad čuvenig naučnika, a to je njegovo detinjstvo.

- Moto moje knjige je "Kada detinjstvo odraste, vaspitanje se pretvara u životni put". U mojim mislima je od momenta kada sam počela da slušam priče mog deke o nestašlucima dečaka Tesle, o njegovom umeću hvatanja žaba, gundelja, njegovom velikom snu i točkovima koje pokreći slapovi Nijagare. Zajedno sa tim pričama, u meni su sazrevala različita pitanja i dileme - kazala je autorka.

- Šta je to dečaka sa Balkana odvelo u svet, ka Parizu, Njujorku, Čikagu, Nijagari. Pitala sam se da li je to snaga korena i predaka, da li je to ljubav roditelja, možda knjige, beskrajna igra, mašta ili je bilo nešto drugo. I sva ova pitanja, kroz priču o Nikoli Tesli pokušavam da osvetlim čitaocima svih generacija, posebno deci, i kažem, ako može mali dečak Tesla da osvetli čitav svet, možemo i mi da imamo svoj san i da ne odustanemo od njega - rekla je Sotirov.

Foto: Screenshot Tanjug video

 

Maja Cvetković Sotirov, po struci profesorka književnosti, stvara svoja književna dela pod umetničkim imenom Maja C.S.

Do sada je objavila nekoliko izdanja koja su se našla i na Amazonu, prevođena su na više jezika, a poslednje izdanje "Čarobni jedrenjak - priča o Nikoli Tesli" našlo se početkom 2022. godine i na prestižnoj Makartovoj TOP 10 listi izdanja.

 

Ostavite komentar