Vesti > Srbija

Na rođendan NIKOLE TESLE i Nacionalni dan NAUKE dodeljena PRIZNANJA: Ovo je KLJUČNO za sadašnjost, a BITNO za budućnost

Ovakve akcije služe da skrenu pažnju ljudima koliko je važna nauka svaki dan, i u godini i decenijama koje dolaze

Izvor: K1info/Tanjug

10/07/2023 > 20:16

podeli vest:

Na rođendan NIKOLE TESLE i Nacionalni dan NAUKE dodeljena PRIZNANJA: Ovo je KLJUČNO za sadašnjost, a BITNO za budućnost
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Centar za promociju nauke (CPN) danas su, na rođendan Nikole Tesle i Nacionalni dan nauke, dodelili priznanja dobitnicima finansijske podrške za najbolje projekte promocije nauke u 2023. godini.

Na svečanosti u Muzeju nauke i tehnike, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je istakla da je nauka ključna za našu sadašnjost, a posebno postaje bitna za budućnost.

Istakavši da Srbija ima odličnu nauku, Begović je rekla da bi volela da u godinama pred nama broj naših naučnika značajno poraste, jer ostali oni u Srbiji ili otišliu inostranstvo, dokazuju da mogu da se uhvate u koštac sa globalnim izazovima.

Begović je rekla da ovakve akcije služe da skrenu pažnju ljudima koliko je važna nauka svaki dan, i u godini i decenijama koje dolaze, zato što bez nauke, tehnološkog razvoja i inovacije ne postoji budućnost.

Na Javni poziv CPN-a za finansijsku podršku projektima promocije nauke stigle su čak 204 prijave, a za finansiranje je odabrano 28 projekata i godišnjih programa naučnih klubova koji će biti realizovani do kraja 2024. godine širom Srbije.

Ukupni budžet Javnog poziva za 2023. godinu je 6,5 miliona dinara, a prijave su obuhvatile širok spektar tema, od STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika), veštačke inteligencije, preko izazova lokalnih zajednica, do zelenih tema i pitanja održivosti.

Među dobitnicima su projekti "Gledamo u pasulj" Srpskog evolucionog društva, "Medialab 2023" Instituta za fiziku iz Beograda, "Mali naučni rad - Preko cveta do sveta" Udruženja naučnica Srbije, "BARAmetar" Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i drugi.

Podržani projekti biće realizovani u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Kikindi, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Smederevu, Ranovcu, Beogradu i Novom Sadu, kroz naučno-istraživačke institute, fakultete, naučna udruženja, nevladine organizacije i Naučne klubove.

V. d. direktorke Centra za promociju nauke Marjana Brkić je istakla da je među preko 200 pristiglih "sjajnih projekata" bilo teško odabrati ko će dobiti priznanje.

Brkić je podsetila da se rođendan Nikole Tesle, 10. jul, na inicijativu Centra za promociju nauke od 2010. godine obeležava kao nacionalni Dan nauke.

Na kraju svečanosti je održan mali "naučni šou"  gde je Milan Popović demonstrirao svojstva gorenja vodonika, fosfora u čistom kiseoniku i azota.

Ostavite komentar