Priče > Društvo

Šta bi čovečanstvo danas bez TESLINIH IZUMA BUDUĆNOSTI: Dan ROĐENJA našeg najvećeg naučnika slavi ceo SVET

U Karlovcu gde je srpski naučnik stekao gimnazijsko obrazovanje organizuje se trodnevna proslava 167. godišnjice njegovog rođenja

Izvor: K1info/Tanjug

09/07/2023 > 13:01

podeli vest:

Šta bi čovečanstvo danas bez TESLINIH IZUMA BUDUĆNOSTI: Dan ROĐENJA našeg najvećeg naučnika slavi ceo SVET
Foto: en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla#/media/File:Teslathinker.jpg


U Kanadi u Nijagara Folsu, u organizaciji Srpske škole "Nikola Tesla", danas će biti obeležen dan rođenja Nikole Tesle, u čiju će čast dva dana za redom Nijagarini vodopadi, uz spektakularni vatromet, biti obasjani u bojama srpske trobojke. 

- Državi Srbiji je učinjen poseban izuzetak u čast Nikole Tesle, jer svaka nacija ima pravo da traži da se vodopadi osvetle nacionalnim bojama samo jednom godišnje - za obeležavanje državnog praznika - rečeno je Tanjugu u Srpskoj školi "Nikola Tesla".

Pozvali su sve da se pridruže programu koji organizuju i da, kako navode, uz zvuke trube i Tesline omiljene pesme "Tamo daleko", uživaju u spektakularnom vatrometu i pogledu na Nijagarine vodopade koji će od 22.00 do 22.15 sati zasijati u bojama srpske zastave. 

Srpska škola, koja godinama na taj veliki dan organizuje manifestacije, ove godine pokrenula je Prvi međunarodni festival - Dan Nikole Tesle, zahvaljujući tome što je Ontario, najveća kanadska provincija sa 15 miliona stanovnika, pre tri godine 10. jul proglasila za Dan Nikole Tesle, a za šta je zaslužan kanadski poslanik Tom Rakočević.

- Glavni cilj događaja je da kroz edukaciju i zabavu glasno progovorimo o Teslinom značaju za celo čovečanstvo, sa tendencijom da se život i delo našeg velikog genija jednog dana nađu u udžbenicima kanadskog obrazovnog sistema - naveli su organizatori za Tanjug.

Prvi međunarodni festival će, kako su precizirali, biti održan od 18 do 23 časa, u Kvin Viktorija parku u Nijagara Folsu, navode iz škole, koja je 13 godina obeležavala rođendan velikog naučnika manifestacijom Dan Nikole Tesle.
Zahvaljujući podršci ambasade Srbije u Otavi i brojnih kanadskih i srpskih zvaničnika, festival je dobio najlepšu lokaciju, park uz same Nijagarine vodopade, kao i publicitet koji zaslužuje.

- S obzirom na to da je festival internacionalnog karaktera, imaćemo izvođače raznih nacionalnosti iz sveta umetnosti i nauke, okupljenih oko iste ideje - Tesla, moja inspiracija - rekli su organizatori.

Foto: Pixabay.com

 

U okviru zvaničnog dela programa, publici će se obratiti gradonačelnik Nijagare Jim Diodati, ambasador Srbije Dejan Rajević, predstavnici Nijagara parkova, političari srpskog porekla u kanadskom parlamentu i predstavnici kanadskog ministarstva obrazovanja. 

Putem video linka obratiće se i Upravnik Nardone biblioteke Srbije, pisac i američki univerzitetski profesor Vladimir Pištalo, koji će govoriti o svojoj knjizi "Tesla, portret među maskama", za koju je dobio Ninovu nagradu. Uvodni deo programa zatvoriće gost iznenađenja, dok će zabavni deo programa biti ispunjen mnogobrojnim plesnim i folklornim nastupima, kao i koncertima bendova različitih muzičkih žanrova.

Da nije bilo Tesline ideje?

- Mi i dalje koristimo naizmeničnu struju, a proces proizvodnje i prenosa električne energije i dalje se zasniva na Teslinim idejama - rekla je za BBC Ivana Zorić, kustoskinja Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Trodnevna proslava u Karlovcu

U Karlovcu gde je srpski naučnik Nikola Tesla stekao gimnazijsko obrazovanje, organizuje se trodnevna proslava 167. godišnjice njegovog rođenja, uz radionice tehničke kulture, a centralni događaj biće sutra u Nikola Tesla Experience centru, konceptualna predstava "Tesla" autora Janeza Dovča.

Danas je u Nikola Tesla Experience centru održana radio goniometrijska radionica "Put oko sveta radiovezom" i radionica Lov na satelite i otvorena izložba originalnih dokumenata i udžbenika iz fizike iz doba školovanja Tesle u Karlovcu, prenosi HRT.

Partneri NTEC-u za radionice su Hrvatski radioamaterski savez, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i Udruženje Nikola Tesla Network, a za demonstraciju radioveze s radioamaterima iz celog sveta koristi se pozivna oznaka dodeljena ekskluzivno za ovu priliku 9A150TESLA.

I sutra će biti održane iste radionice, a u 10 sati ispred Paviljona Katzler, na početku Promenade, kreće šetnja Karlovcem s kostimiranim Nikolom Teslom, vodičem Borisom Šušnjarom. Šetnja će završiti u Nikola Tesla Experience centru, gde će se u podne održati radionica Tajne elektriciteta s Teslom. Biće održana i radionica za decu (od 6 do 10 godina) s pričama o Tesli, a jedna će se od njih programiranjem u digitalnom alatu pretvoriti u animaciju. Radionica će biti u brainstorm dvorani Centra, a finansirana je sredstvima Evropskih snaga solidarnosti Evropske unije.

Sutra u 21.30 na trgu ispred Nikola Tesla Experience centra slovenački multiinstrumentalist i kompozitor Janez Dovč izvešće muzičko-scensku predstavu Tesla s devet poglavlja Teslinog života, koja uz pomoć muzike, svetla, eksperimenata, biografskih isečaka i citata prikazuju svet Tesle, njegove izume i njegovu želju da unapredi svet. Kroz predstavu, Tesla je predstavljen i kao svestrani umetnik, svojevrsni moderni Leonardo da Vinči.

Ostavite komentar