Priče > Društvo

Zašto je Srbija skrenula UDESNO? Čak 37,5% birača identifikuje se sa idejama DESNOG CENTRA

Rezultati pokazali da 26,5% glasa na osnovu simpatija, 23,7% na osnovu obećanja u kampanji, dok 14,2% gleda program i ideologiju

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 10:04

podeli vest:

Zašto je Srbija skrenula UDESNO? Čak 37,5% birača identifikuje se sa idejama DESNOG CENTRA
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Najveći broj birača u Srbiji, odnosno 37,5 odsto, identifikuje se sa političkim idejama koje mogu da se opišu kao desni centar, rezultati su istraživanja agencije House of Win koje prenosi današnji Blic.

Prema oceni lista na osnovu rezultata istraživanja, birači su dosta zbunjeni kada odlučuju za koga će glasati, jer mnogi od njih istovremeno podržavaju i desne i leve ideje.

To istraživanje u kome je učestvovalo 5.500 ispitanika, pokazalo je da se sa idejama koje bi se mogle opisati kao levi centar identifikovalo 19,3 odsto ispitanika, što znači da političkom centru u Srbiji pripada osetna natpolovična većina od 56,8 odsto ispitanika.

Foto: Freepik.com

 

Kako prenosi Blic, kad su u pitanju ideje koje mogu da se opišu kao oštrija levica ili desnica, s njima se identifikuje 11,4 odsto ispitanika (levica), odnosno 31,8 odsto (desnica).

Rezultati istraživanja su pokazali i da 26,5 odsto glasača broj na glasačkom listiću zaokružuje na osnovu simpatija, 23,7 odsto na osnovu obećanja u kampanji, dok 14,2 odsto gleda program i ideologiju.

Istraživanje je potvrdilo i neke manje-više poznate stvari, poput toga da su građani Srbije trenutno blagom većinom protiv članstva u EU (42,3 odsto), ali i da najveći broj njih nije za članstvo u NATO (77,6 odsto), kao i da su protiv nezavisnosti Kosova (77,6 odsto).

Na pitanje o tome da li se u Srebrenici desio genocid, trećina ispitanika, odnosno 31,8 odsto njih dala je odgovor da ne zna ili da nema stav.

 

Ispitanicima su ponuđene i četiri imaginarne izborne liste sa spiskom stavova koje oni zastupaju, a na pitanje ako bi se izbori održali u nedelju, koju bi listu podržali, najviše njih, odnosno 37,5 odsto je izabralo listu "Srbija pre svega (desni centar)", zatim odsto  listu "Srpski svet (desnica)" za koju je glasalo 31,8 odsto ispitanika, dok se 19,3 odsto odlučilo za listu "Evropa sad (levi centar)", a 11,4 odsto za "Građanin sveta (levica).

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Imaginarna lista "Srbija pre svega " kako je precizirano predlaže formiranje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom, reviziju francusko-nemačkog plana za Kosovi, EU put bez politike uslovljavanja, ekonomsku saradnju sa Rusijom i Kinom, donošenje zakona o regulisanju prava LGBT zajednice bez usvajanja dece, očuvanje Republike Srpske u okviru Dejtonskog sporazuma i da je u Srebrenici bio zločin.

Lista "Srpski svet" predlaže poništavanje Briselskog sporazuma, odbijanje francusko-nemačkog plana za Kosovo, prekid procesa pristupanja EU, bez sankcija Rusiji, čvršću saradnju sa Rusijom i Kinom, protiv je zakona o istopolnim zajednicama, zalaže se za borbu za Republiku Srpsku po svaku cenu, a za Srebrenicu smatra da je bila deo ratnih operacija, a kasnije zlonamerna propaganda.

Imaginarna lista "Evropa sad" je za sprovođenje Briselskog sporazuma, prihvatanje francusko-nemačkog predloga, za prioritetan je ulazak u EU, uvođenje delimuičnih sankcija Rusiji, daje podršku zakonu o istopolnim zajednicama bez usvajanja dece kao i podršku opoziciji Dodiku, a i za prihvatanje je presude Međunarodnog suda pravde da je bio genocid u Srebrenici, ali bez odgovornosti Srbije.

Stavovi liste,"Građanin sveta" su da se prihvati nezavisnost Kosova, EU i Srbija u njoj po svaku cenu, zalažu se za uvođenje sankcija Rusiji i usklađivanje sa spoljnom politikom EU, oni su i za reviziju svih važnijih sporazuma sa Kinom, zalažu se za ulazak u NATO, donošenje zakona o istopolnim zajednicama i usvajanje dece, kao i za smenu i hapšenje lidera RS Milorada Dodika, a smatraju i da je u Srebrenici bio genocid.

Ostavite komentar