Priče > Društvo

TAMARA VUČIĆ posetila najstariji naseljeni MANASTIR NA SVETU: Molitva u KAPELI koju je koristio i SVETI SAVA

U muzeju su izloženi brojni eksponati iz različitih era drevnog Egipta

Izvor: K1info/Tanjug

02/11/2023 > 12:20

podeli vest:

TAMARA VUČIĆ posetila najstariji naseljeni MANASTIR NA SVETU: Molitva u KAPELI koju je koristio i SVETI SAVA
Foto: Tanjug video


Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je danas manastir Svete Katarine na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, koji je najstariji manastir na svetu u kome monasi žive od osnivanja manastira u 6. veku.

Vučić je posetu započela paljenjem sveća u manastirskoj crkvi i ostavljanjem poruke sa željama ispod grma, za koji se veruje da je biblijski grm koji gori, preko koga se Bog obratio Mojsiju.

Kako je kustos manastirskog muzeja napomenuo, to je po Svetom Pismu prvo direktno obraćanje Boga nekom čoveku, a ceo manastirski kompleks je izgrađen upravo oko tog grma.

Vučić je iskoristila priliku da se pomoli u najstarijoj kapeli u manastiru, koju je po predanju lokalnih monaha za molitvu koristio i Sveti Sava, u svom boravku u manastiru.

U obilasku manastirskog muzeja ona je prošla i kroz sobu sa ikonama, od kojih su neke i najstarije na svetu, poput ikone iz 6. veka koja je prva prikazala Hrista kao Pantokratora.

Vučić je videla i druge dragocenosti koje manastirski muzej poseduje - diplomatsko pismo Napoleona upućeno manastiru, kivot sa moštima Svete Katarine, kopiju dokumenta kojim je prorok Muhamed dao slobodu ispovedanja vere hrišćanima na Sinaju, renesansne prepise Ilijade i Odiseje, delove nekih od najstarijih kodeksa na svetu, odore iz 17. veka koje se i dalje koriste pri bogosluženju u vreme velikih praznika...

Posle obilaska muzeja, Vučić je popila vodu sa bunara, za koji se veruje da je bio mesto gde je prorok Mojsije upoznao svoju ženu, a čekrk bunara je manastiru poklonio Napoleon.

Ona je svoju posetu manastiru završila upisivanjem u knjigu posetilaca i darivanjem manastiru ikone Svetog Save.

Manastir Svete Katarine nalazi se u podnožju planine Sinaj, izgrađen je u vreme cara Justinijana u 6. veku, a par vekova posle su u njemu pohranjene mošti Svete Katarine Aleksandrijske, po kojoj manastir nosi ime.

Manastir pripada autonomnoj crkvi Sinaja, koja se nalazi pod jurisdikcijom Grčke pravoslavne crkve.

Manastir je 2002. godine uvršten u listu UNESKO svetske kulturne baštine, zbog svoje važnosti za hrišćane, muslimane i Jevreje.

Multikonfesionalni značaj manastira se, između ostalog, ogleda u tome što u svom kompleksu ima i džamiju sa minaretom.

Po rečima kustosa manastirskog muzeja, u manastiru živi od 25 do 40 monaha, u zavisnosti od doba godine.

Tamara Vučić je manastir obišla u okviru svoje posete Egiptu, gde je učestvovala na 26. Konferenciji Arapsko-afričke investicione i međunarodne saradnje.

Konferenciju organizuje Unija arapskih žena investitora, a gospođa Vučić je počasna predsednica ovogodišnje Konferencije.
 

Ostavite komentar