Priče > Biznis

TAMARA VUČIĆ u EGIPTU: Globalna EKONOMIJA bi značajno rasla većim udelom ŽENA PREDUZETNICA

Ona je ovogodišnja počasna predsednica Konferencije, koja se održava pod sloganom "Mladi, centar održivog razvoja...mogućnosti i izazovi"

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2023 > 23:20

podeli vest:

TAMARA VUČIĆ u EGIPTU: Globalna EKONOMIJA bi značajno rasla većim udelom ŽENA PREDUZETNICA
Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr


Značaj ženskog preduzetništva za rast globalne ekonomije, mladost i programi Srbije usmereni ka mladima, kao i viševekovni odnosi Srbije i Egipta, teme su o kojima je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić govorila u obraćanju na 26. Konferenciji Arapsko-afričke investicione i međunarodne saradnje, u egipatskom Šarm El-Šejku.

Vučić je u obraćanju navela da su analize pokazale da bi, ukoliko bi brojčani odnos žena i muškaraca kao preduzetnika bio isti, svetski BDP mogao da bude uvećan od tri odsto do šest odsto, podstičući rast globalne ekonomije za dve i po do pet hiljada milijardi dolara. 

Ona je napravila analogiju sa Srbijom, gde je danas gotovo trećina kompanija u vlasništvu žena - 31 odsto.

Govoreći o mladosti, njenim izazovima i prilikama, Tamara Vučić je podsetila na reči čuvenog fizičara Alberta Ajnštajna: "Za rešenje problema moramo prestati razmišljati na onaj način kao kada je problem i nastao".

- Dok sam čitala ovu kratku mudrost, u meni se kristalisala misao-kao što žensko preduzetništvo ne bi smelo biti kopija muškog, već jedna nova ideja svojstvena ženama koja obogaćuje ekonomsku stvarnost, tako i ciljeve održivog razvoja, ne treba da formulišu iskusni, već upravo mladi, čiju sposobnost neretko potcenjujemo - rekla je Vučić.

Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

 

Ona je navela da je Srbija posvećena tome da stvori uslove kako bi povećala natalitet, a sa druge strane, da stvori uslove koji će mladima otvoriti nove vidike, uzimajući u obzir savremene izazove i ubrzani razvoj novih tehnologija. 

- U Republici Srbiji je usvojena Strategija za mlade do 2030, ali i drugi strateški dokumenti koji prepoznaju ključnu ulogu mladih, a obrazovanje vide kao stub i akcelerator održivog razvoja - rekla je Vučić. 

Iz tih razloga, ona je istakla da je jedna od ključnih reformi u srpskom sektoru obrazovanja - Nacionalni model dualnog obrazovanja. 

Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

 

Vučić je u govoru podsetila da je Vlada Srbije povećala broj stipendija za najbolje i talentovane učenike i studente, ali i uvela programe za mlade “My First Salary” i “Youth Warranties” u cilju daljeg snažnog snižavanja stope nezaposlenosti. 

Govoreći o odnosima Srbije i Egipta, Tamara Vučić je navela da, iako zvanični spisi govore da su prvi diplomatski kontakti između dve zemlje uspostavljeni 1908. godine, kontakti između dva naroda sežu dalje u prošlost. 

"Glagoljski kodeksi iz 11. veka i neki najstariji srpski rukopisi iz 13. veka govore o brojnim monasima koji su se podvizivali na Sinaju i egipatskoj pustinji, te da se duhovni uticaj tih podvižnika osećao sve vreme prve srpske dinastije Nemanjića a i vekovima kasnije.

Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

 

Čak je i osnivač autokefalne Srpske pravoslavne crkve u srednjem veku Sveti Sava, dva puta boravio na prostorima današnjeg Egipta i zato se posebno radujem poseti Manastiru svete Katarine, gde se čuvaju neke od tih svedočanstava", rekla je Vučić. 

Ona je poručila da su tako, na izgled dve daleke zemlje, pogotovu za srednjevekovne prilike, ipak imale duhovni kontakt koji je za razvoj srpske duhovnosti mnogo značio i koji, i ne znajući, baštinimo i danas.

Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

 

Vučić je navela da su se do danas odnosi dve zemlje dalje razvijali, preko osnivanja Pokreta nesvrstanih 1961. godine, pa sve do današnjih strateških odnosa i posebno važnog prijateljskog odnosa predsednika dve zemlje. 

- Istorijska poseta predsednika Egipta El Sisija Republici Srbiji u julu prošle godine, predstavlja krunu uspešnog političkog dijaloga koji se razvijao u prethodnom periodu i  pružila je ključni doprinos daljem svestranom razvoju naših bilateralnih odnosa - ocenila je Tamara Vučić.

Konferencija je počela intoniranjem himni Egipta i Srbije, a prikazan je promotivni film o Srbiji, kao i film o dostignućima egipatskog predsednika Abdela Fataha el-Sisija.

Vučić je obišla izložbu proizvoda egipatskih i arapskih preduzetnika, koja se održava u okviru konferencije.
26. Konferencija Arapsko-afričke investicione i međunarodne saradnje, koja će trajati do 3. novembra, otvorena je juče u sedištu Arapske lige u Kairu, dok se glavni deo konferencije i izložba održavaju u poznatom letovalištu Šarm El-Šejku.
 

Ostavite komentar