Kultura > Art

MODNA REVIJA "Srebreni put do Egipta" održana u Beogradu: Iz PRVOG REDA šou pratila i TAMARA VUČIĆ

Ambasador Egipta u Beogradu Basel Salah je rekao da i Srbija i Egipat poseduju dugu istoriju kulture i ljubavi prema umetnosti

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2023 > 14:35

podeli vest:

MODNA REVIJA "Srebreni put do Egipta" održana u Beogradu: Iz PRVOG REDA šou pratila i TAMARA VUČIĆ
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


U okviru drugog dana "Etnology Festa" održana je modna revija u Etnografskom muzeju u Beogradu, a posetioci su imali priliku da vide odeću egipatske modne dizajnerke Rim Mažid Amin, koja je predstavila kolekciju "Srebreni put do Egipta".

Događaju je prisustvovala supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, pod čijim se pokroviteljstvom i podrškom organizuje festival. Fokus ovogodišnjeg festivala je Egipat, zemlja sa kojom Srbija neguje 115 godina duge diplomatske odnose, a ambasador Egipta u Beogradu Basel Salah je rekao da ova modna revija predstavlja specifičan vid prezentovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa koje je privuklo publiku iz svih krajeva sveta.

- Na ovogodišnjem izdanju festivala učestvuje naša renomirana i poznata egipatska dizajnerka Rim Mažid Amin koja je pripremala ručno rađenu kolekciju koja predstavlja spoj tradicionalne egipatske nošnje i unikatnih komada nakita - ukazao je Salah.

Kada predstavljate Egipat u zemlji kao što je Srbija, naveo je Salah, napori da se unaprede bilateralni odnosi na polju kulture postaju lakši i uzbudljiviji.

- Obe zemlje poseduju dugu istoriju kulture i ljubavi prema umetnosti. Pokazalo se da je ovo zajednički jezik kojim govore naša dva naroda i koji ima izuzetan uticaj na naše međusobno zbližavanje - objasnio je Salah.

Salah je istakao da su Srbija i Egipat za 115 godina bilateralnih odnosa održavali izvanredne odnose.

- Kada je reč o unapređenju odnosa, neophodno je pomenuti i istorijsku posetu Srbiji od strane predsednika Arapske Republike Egipat Abdela Fataha el Sisija, koja je održana između 19. i 22. jula ove godine - rekao je Salah i dodao je da je poseta bila značajna za izgradnju strateškog partnerstva dve zemlje.

Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić istakao je da je egipatska kultura od velike važnosti za ceo svet.

- Zadovoljstvo mi je što ovde vidim ljude koji su posvećeni toj kulturi, razmeni i dijalogu. Način na koji možemo da sarađujemo sa Egiptom pokazuje da smo na dobrom putu - rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, modna revija "Srebreni put do Egipta" doprinela je tome da se prodube odnosi Egipta i Srbije.

- Etnografski muzej kulturno nasleđe tretira kao živo nasleđe i želimo da tako i ostane - naglasio je Krstić.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Millennium Team, Telekom Srbija i Žitopromet.

Ostavite komentar