Vesti > Srbija

Završen 90. Vukov sabor u Tršiću: Patrijarh Porfirije i Tamara Vučić na manifestaciji koja čuva SRPSKI JEZIK i KULTURU

Patrijarh Porfirije, Tamara Vučić i Maja Gojković obišli su sabor i crkvu brvnaru Svetog arhangela Mihaila

Izvor: K1info/Tanjug

17/09/2023 > 14:17

podeli vest:

Završen 90. Vukov sabor u Tršiću: Patrijarh Porfirije i Tamara Vučić na manifestaciji koja čuva SRPSKI JEZIK i KULTURU
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Na otvorenoj pozornici saborišta u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, kraj Žeravije danas je održana završna svečanost jubilarnog 90. Vukovog sabora, a gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je danas veliki dan za Tršić i za Srbiju, jer se ovom manifestacijom čuva srpski jezik i kultura.

Među prisutnim gostima je i supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, izaslanica predsednika Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, savetnik predsednika za kulturu Dejan Savić, državni sekretari u ministarstvu odbrane i prosvete.

Pozdravnu reč imao je gradonačenik Loznice Vidoje Petrović koji je rekao da je danas veliki dan za Tršić, Loznicu i Srbiju.

- Kada jedna manifestacija traje 90. godina i okuplja svake godine sve generacije kroz programe, onda je razlog njenog postojanja nešto što jedan narod ima, a to je njen identitet. Već 90 godina se okuplja da slavi i neguje pismo. Danas je Vukov sabor važan događaj, jer kroz važne godišnjice spaja istorijske datume sa digitalnom erom. Poniranjem u suštinu Vukovog jezika, naročito Vukovih poslovica, dobili smo ono što je naš akademik Vladeta Jerotić primetio, duboko osvežavanje umova - rekao je gradonačelnik Loznice na početku obeležavanja svečanosti.

On je istakao da je srpski narod preživeo mnogo ratova, ali da nikad nije izgubio svoj slobodarski duh i veru u crkvu i boga. Citirajući Stefana Nemanju, rekao je da se jezik ne sme izgubiti, jer se time gubi i jedan narod, a srpski narod je sačuvao svoj identitet.

- To činimo i ovih godina zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Svi smo na istom zadatku, da gradimo bolju Srbiju za našu decu i za pokoljenja koja dolaze - dodao je on.

Pre same svečanosti, patrijarh Porfirije, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i izaslanica predsednika Srbije i ministarka kulture Maja Gojković obišli su sabor i crkvu brvnaru Svetog arhangela Mihaila. Patrijarh je pozdravio i najstarijeg posetioca sabora u Tršiću, devedesetjednogodišnjeg Gligorija Cerovca i poklonio mu ikonu da ga štiti.

Svečanost najstarije kulturne manifestacije počela je izvođenjem "Himne Vuku" Stevana Mokranjca. U umetničkom programu posetioci su na otvorenoj sceni videli program "Venac igra u slavu Vuka" koju je izveo ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice.

Prvi Vukov sabor održan je u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, 17. septembra 1933. godine, i od tada se svake godine, osim 1941. i 1944, uoči Male Gospojine, u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika. Ovogodišnji Vukov sabor počeo je 11. septembra i traje do danas.

Ostavite komentar