Priče > Društvo

Niko bez HRANE, niko bez KROVA, niko bez PODRŠKE: Danas se obeležava SVETSKI DAN BORBE protiv BESKUĆNIŠTVA

Fondacije ADRA Srbija pruža medicinske, higijenske, pravne i psihosocijalne usluge za beskućnike

Izvor: K1info/Tanjug

10/10/2023 > 15:29

podeli vest:

Niko bez HRANE, niko bez KROVA, niko bez PODRŠKE: Danas se obeležava SVETSKI DAN BORBE protiv BESKUĆNIŠTVA
Foto: Pexels.com


Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv beskućništva.

Tim povodom, Mreža organizacija za borbu protiv beskućništva organizovaće solidarni ulični skup "Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške", kod Terazijske česme sa početkom u 17 časova. 

- Mreža za beskućništvo koju čini osam organizacija pokušava da ovaj dan iskoristi da privučemo pažnju na ovaj problem da kažemo dokle se stiglo u rešavanju problema, ali i gde je taj veliki prostor za napredak. Vlada Srbije je kroz Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokrenulo otvaranje ovog pitanja na nekoliko polja, ali je to samo početak - rekao je za Tanjug Igor Mitrović, direktor Fondacije ADRA Srbija.

Neophodno je, ističe, da se uključi više ministarstava kako bismo sistemski rešili da novi ljudi ne upadnu u beskućništvo, a da sadašnji mnogo brže dobijaju lične karte, pristup zdravstvenoj zaštiti i prihvatilištu.

- Zvanična statistika ne beleži razmere ovog problema. Prošlogodišnji popis stanovništva registrovao je samo one osobe u situaciji beskućništva koje su se tokom trajanja popisa obratile nekoj od institucija socijalne zaštite ili bile smeštene u njima, ali ne i osobe u situaciji beskućništva na mestima na kojima žive - na ulicama, u parkovima, ispod mostova, u napuštenim objektima, podrumima - kazao je Mitrović.

Iz tog razloga, kako je naveo, možemo očekivati da stvaran broj naših sugrađana bez krova nad glavom ostane nepoznat i u narednih 10 godina. 

- Bez jasne procene koliko osoba se nalazi u situaciji beskućništva, nemoguće je raditi na unapređenju sistema zaštite od beskućništva. Pomažemo od 450 do 700 osoba u Beogradu. Pošto se mnogi nisu kupali sedmicama, mesecima sprovodimao higijensko-humanitarnu pomoć. To je 550 usluga mesečno, oko 25 prosečno, dnevno. Tim čine dve osobe i vozač. Odlazimo autobusom "Drumodom" na mesto gde mogu doći da se okupaju, ostave prljav i uzmu čist veš, uzmu pakete pomoći. Primamo donacije i pripremanje paketa - rekao je Mitrović.

Kako je naveo, Fondacije ADRA Srbija pruža medicinske, higijenske, pravne i psihosocijalne usluge. 

- Na terenu se obavljaju pregledi, zatim upućivanje kod lekara, praćenje i odvođenje, pregovaranje sa lekarima, odvoženje, kasnije praćenje stanja da se ne bi iskomplikovalo - kazao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, deo osoba u situaciji beskućništva suočen je i sa pravnom nevidljivošću, jer ne poseduju lična dokumenta. 

- Ukoliko nemate adresu stanovanja, nemate ni ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, priliku da se legalno zaposlite, pristupite sistemu socijalne zaštite, glasate... Iako Zakon o prebivalištu i boravištu građana previđa da lica bez adrese prebivališta budu prijavljena na adresi nadležnog centra za socijalni rad, ova procedura godinama nastavlja da bude predugačka, komplikovana i diskriminatorna, a centri neretko odbijaju da na svojoj adresi prijave osobe u situaciji beskućništva - rekao je Mitrović. 

Kako je naveo, i sistem socijalne zaštite ostaje nedovoljno pristupačan osobama u situaciji beskućništva. 

- O tome govore podaci Gradskog centra za socijalni rad Beograd, na čijoj evidenciji su se prethodne godine nalazila samo 172 beskućnika koji su koristili neko od prava ili usluga Centra, iako kroz svoj rad uočavamo da ih je u stvarnosti mnogostruko više. Ova tendencija se samo pogoršava primenom novog Zakona o socijalnoj karti, koji ubrzano umanjuje broj siromašnih sugrađana koji mogu da ostvare svoje pravo na socijalnu zaštitu - zaključio je Mitrović. 
 

Ostavite komentar