Vesti > Beograd

I njima treba KROV NAD GLAVOM I TOPAO KREVET: Na Autokomandi OTVORENO PRIVREMENO PRENOĆIŠTE za BESKUĆNIKE

Građani koji žele mogu u centrima Crvenog krsta donirati garderobu, konzerviranu hranu i sredstva za ličnu higijenu

Izvor: K1info/Tanjug

24/12/2022 > 12:25

podeli vest:

I njima treba KROV NAD GLAVOM I TOPAO KREVET: Na Autokomandi OTVORENO PRIVREMENO PRENOĆIŠTE za BESKUĆNIKE
Foto: Pixabay.com


Večeras, u subotu 24. decembra, na Autokomandi u Beogradu će biti otvoreno privremeno prenoćište gde će sugrađani bez doma moći da se okupaju, presvuku u čistu i toplu odeću, dobiju obrok i tople napitke, ali i prespavaju.

Kapacitet je 20 mesta, postoje odvojene prostorije za muškarce i žene, a radno vreme je od 20 do 8 časova. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić je naglasila da će, ukoliko to bude potrebno, smeštajni kapacitet prenoćišta biti proširen.

- Ovaj prostor ćemo voditi zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima Crvenim krstom Beograd, trenutno imamo 20 mesta, u dva odvojena bloka muški i ženski, a spremni smo da ukoliko bude potrebe proširimo kapacitete - rekla je Čamagićeva.

U trajna prihvatilišta, sa boravkom do šest meseci, beskućnici se smeštaju po uputu Centra za socijalni rad, objasnila je sekretarka, dok za boravak u dnevnim prihvatnim centrima, a od sada i u privremenom prenoćištu to nije neophodno.

- Ovde mogu doći po potrebi kada oni to požele, da prenoće i dobiju pomoć. Takođe, tu smo i da ih uputimo ako treba u trajnije prihvatilište, i u neku ustanovu zdravstvene zaštite. Ovo je jedan neformalniji vid smeštaja, mogu da dođu kada žele, i kada je njima to najpotrebnije - rekla je Čamagićeva.

Za dve nedelje od kako su otvoreni dnevni prihvatni centri usluge je koristilo 39 korisnika, rekao je Nikola Prica, a zajedno sa gradskim Centrom za socijalni rad i sekretarijatom za socijalnu zaštitu došlo se do zaključka da je potrebno i privremeno prenoćište.

- Za dve nedelje rada, u dnevnim prihvatilištima imali smo 39 korisnika, od toga je šest žena. Tokom pet godina koliko imamo ovu uslugu za naše korisnike, došli smo do zaključka da je potrebno da korisnicima pružimo i mogućnost prenoćišta, uz dnevne prihvatne centre - rekao je Prica.

On je podsetio da građani ukoliko žele, mogu svakodnevno centrima Crvenog krsta na svojoj opštini da doniraju garderobu, konzerviranu hranu i sredstva za ličnu higijenu.

- Građani mogu svakodnevno da donesu garderobu, konzerviranu hranu, u naše organizacije na opštinskom nivou, a onda ćemo mi to distribuirati do prihvatnih centara - rekao je Prica.

 

 

Ostavite komentar