Priče > Društvo

Iz "RIBNIKARA" se ispisalo 100 DECE, ALI NIJEDNO IZ VIII-2, u KOM je Kosta K. ubio ŠESTORO: Odlaze i neki NASTAVNICI

Psiholog Hana Korać kaže da su se sva deca unutar škole zbližila

Izvor: K1info/kurir.rs

02/10/2023 > 16:47

podeli vest:

Iz "RIBNIKARA" se ispisalo 100 DECE, ALI NIJEDNO IZ VIII-2, u  KOM  je Kosta K. ubio ŠESTORO: Odlaze i neki NASTAVNICI
Foto: Tanjug/Marko Đoković


Osnovnu školu "Vladislav Ribinikar" napustilo je čak 100 đaka, ali nijedno dete nije ispisano iz VIII-2, odeljenja iz kog je dečak koji je počinio zločin i u kom je ubio šestoro učenika. 

Deca ne govore o ubici, ona tuguju. Zbližila ih je tragedija. Na najzdraviji način u odnosu na nas odrasle, ušla su u proces tugovanja i žaljenja. 

Međutim, prema upitniku koji je do sada dobrovoljno popunilo više od sto đaka iz "Ribnikara" i škola pogođenih zločinom u okolini Mladenovca, ima dece i u narandžastoj i u crvenoj zoni, koja zahtevaju dodatnu psihosocijalnu pomoć, a koja im do sada nije bila pružena, kaže u intervjuu za Kurir psiholog Hana Korać iz Radne grupe za mentalno zdravlje i bezbednost mladih, koja nakon 3. i 4. maja radi u "Ribnikaru" i školama koje su izgubile đake u zločinu u okolini Mladenovca i Smedereva.

- Da, to je taj efekat grupe. Sva deca unutar škole su se zbližila. Već od sredine maja su spontano, instinktivno, na najzdraviji način, počela da obrađuju gubitak koji su doživela. Napravila su svoja nova pravila funkcionisanja unutar škole. Čak i oni koji nisu želeli da se vrate u prostorije "Ribnikara" ili čiji roditelji to nisu želeli nalazili su se s drugarima posle škole u parku, bili su saosećajni. U školi su spuštene glave i u tišini prolazili pored mesta zločina. Crtali su i pisali o svojim drugarima. Od 3. maja deca su naš najzdraviji deo društva - objašnjava Korać. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Ona kaže i da je broj prvaka za 10 odsto manji u odnosu na lane, što nije velika razlika, ali i da pojedini nastavnici otvaraju bolovanje ili odlaze iz škole. 

- U smeni u kojoj je bio zločin nastavnici su mnogo više fokusirani na potrebe dece, a donekle zanemaruju i zapostavljaju sebe i svoje potrebe. Nastavnici iz druge smene su zaštitnički nastrojeni prema kolegama. I zato smo sada u školi zbog njih. Ima i onih koji otvaraju bolovanje i odlaze u druge škole. To je nešto što sama škola mora da promišlja i rešava - kaže psiholog. 

Na pitanje treba li na mesto v.d. direktorke, koja je podnela ostavku da dođe neko iz "Ribnikara", Korać odgovara: 

- Definitivno. Taj kolektiv ima svoje dinamike i odnose odranije i to mora da bude neko ko je upućen u njih, kako bi imao bolje i dublje razumevanje za ono što se dešava.

 

 

 

 

Ostavite komentar