Priče > Društvo

Stručnjaci: Za oporavak DECE iz "Ribnikara" potrebno je bar godinu DANA

Doktorka Hana Korać smatra da se proces oporavka neće desiti preko noći

Izvor: K1info

Autor: K1info

30/05/2023 > 18:01

podeli vest:

Stručnjaci: Za oporavak DECE iz "Ribnikara" potrebno je bar godinu DANA
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Školska godina u OŠ "Vladislav Ribnikar" biće završena 2. juna, a psihološka podrška za decu, roditelje i nastavnike trajaće bar godinu dana, koliko je, kako ocenjuju stručnjaci, potrebno za proces oporavka. 

Psiholog iz Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih dr Hana Korać objasnila  da je u školi  trenutno veći broj đaka koji dolazi u odnosu na one koji se nisu još vratili.

- Naša ciljna grupa su deca koja trenutno nisu u školi. I zato je pozorište "Dadov" počelo da radi od 10.00 do 18.00 časova. Tu rade stručnjaci koji pružaju psihosocijalnu podršku. Želimo da kažemo ljudima koji ne žele da vraćaju decu u školu da mogu tu da dođu, kao i da deci pošaljemo poruku da ih podržavamo i da postoji mesto za njih. Najgore za tu decu trenutno je da budu izolovana u neke manje grupe. "Dadov" će raditi kontinuirano i tokom leta i u narednih godinu dana, kao i po potrebi dece ukoliko se ona, roditelji ili nastavnici, budu javljali i nakon godinu dana - kazala je dr Korać u "Uranku" na K1 televiziji. 

Prema njenim rečima ​proces oporavka će potrajati i ne može da se desi tokom noći.

- Takođe, kolege su i dalje u školi i rade sa decom. je Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i

sigurnosti mladih nakon 3. i 4. maja konsultovala kolege širom sveta. Svi do poslednjeg su nam rekli da vidimo u našem podneblju i mentalitetu koji problemi se javljaju iz dana u dan i damo određene predloge na osnovu toga. Postoji konsenzus da deca treba da ostanu u zajednici i struka se uključila kako bi im pružila taj vid psihosocijalne podrške koja im je potrebna da prebrode ovu tragediju. Kako deca, tako i njihovi roditelji i nastavnici - dodaje dr Korać. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Nada Popović Perišić

 

Dr Nada Popović Perišić dekan Fakulteta za medije i komunikacije smatra da su mediji pokazali nestrpljenje.

- Mediji su se kretali od toga da prvo senzacionalistički javljaju šta se desilo, pa su onda opisali događaj, pa su odjedanput počeli da se stavljaju na stranu dečaka kao nekog ko je bio odličan đak, primeren u svemu. Potpuno iracionalno za nas slušaoce, mi nemamo objašnjenje za tako nešto. Zato mediji ne bi trebalo da izveštavaju pre nego što stručnjaci relevantno ispitaju događaje - kazala je ona za K1.

Ona smatra da mi kao društvo sa voajerskom kulturom imamo potrebu da vidimo kako neko živi.

- Imate jedan element preko kojeg se prelazi, a to je da je dečak promenio razred, to nije baš uobičajeno u školi. Ja bih pošla od toga, ja nisam stručnjak ali ako bih se bavila time, ispitivanje narativa bih započela od toga. Mogao je odmah da se upiše u to odeljenje. Dajem sebi za pravo da govorim o nečemu za šta nisam stručnjak, ali meni to para uši - objasnila je ona. 

Foto: K1/Printscreen

 

Profesor Stanko Crnobrnja rekao je da su ozbiljniji mediji propustili priliku da analiziraju generaciju Z koja je, prema njegovim rečima, potpuno nova u odnosu na sve ranije generacije u istoriji civilizacije.

- Treba posvetiti pažnju analiziranju njihovih navika, sistema vrednosti, načina komuniciranja koje je maltene kompletno digitalno. Mediji su propustili priliku da nam prikažu tu jednu novu generaciju. Ona je ta koja će za deset godina da oblikuje ovaj strahotni 21. vek, a mi to ne radimo - izjavio je Crnobrnja i dodao da je frapantno to što se masakr iz Mladenovca tretirao kao nešto što je skoro pa normalno. 

On je napomenuo da mi svaki drugi dan čitamo o vršnjačkom nasilju većeg ili manjeg intenziteta. 

- Svi zajedno živimo u strahovito nasilnom okruženju, psihološkom i fizičkom i u svemu tome ta omladina raste bez razumevanja i medija i starijih generacija - ocenio je Crnobrnja. 

Crnobrnja je rekao da svi mehanizmi države treba da se upregnu u ozbiljnu propagandnu akciju koja menja nartiv u društvu jer smo, prema njegovim rečima, u narativu u kome se vrednuju svari koje ne treba da se vrednuju.

- Primećujem po generacijama kojima predajem da se zrelost mladih spustila sa 18 godina na 12, 13 godina u smislu koliko informacija poseduju. Na klik dugmeta su pametni kao ceo svet. Taj mali monstrum se opremio kao pripadnik specijalne službe. To nije bilo moguće 1957. godine. Odraslo društvo ne kontrira tome pozitivnom propagandom, a ona je ta koja menja kontekst društva i društveni narativ - zaključio je Crnobrnja.

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar