Priče > Društvo

STRUČNJACI ulaze u "RIBNIKAR": Podrška mentalnom zdravlju biće PRIORITET kad počne ŠKOLSKA godina

Deci će, uz salgasnost roditelja, biti dat upitnik koji su nam ustupili Norvežani, a kreirali su ga posle masovnog ubistva 2012. godine

Izvor: K1info/Tanjug

12/08/2023 > 17:19

podeli vest:

STRUČNJACI ulaze u "RIBNIKAR": Podrška mentalnom zdravlju biće PRIORITET kad počne ŠKOLSKA godina
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Stručnjaci Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih 21. avgusta će ponovo doći u OŠ "Vladislav Ribrnikar", da bi u razgovoru sa nastavnicima videli kako da im na najbolji način pomognu od 1. septembra, izjavila je psiholog, član Radne grupe Hana Korać.

- Plan je da do 1. septembra razgovaramo sa njima, da identifikujemo njihove potrebe i brige i da im od 1. septembra pružamo podršku kroz grupni rad. Taj grupni rad će biti u početku u okviru škole Vladislav Ribnikar, a naknadno ćemo preći u Dečji kulturni centar - rekla je Hana Korać za Tanjug.

Članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju mladih je dodala da će deci, uz saglasnost roditelja i škole, biti dat upitnik koji su im kolege iz Norveške ustupili, a kreirali su ih posle masovnog ubistva iz 2012. godine, koji im je pomogao da ocene stepen traumatizma kod dece nakon tog tragičnog događaja.

- Upitnik će se obavljati kao polustruktuirani intervju, govoriće nam koje su njihove snage i osetljivosti i kako funkcionišu pre traumtaskog događaja i kako danas, a pomoći će nam da kreiramo vid individualne pomoći svakom detetu kojem je potrebna dodatna pomoć.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Hana Korać

Prema njenim rečima, rezultati koji budu u zelenoj zoni govoriće da je dete adekvatno zbrinuto od strane prijatelja, porodice, škole. Međutim, narandžasta i crvena zona ukazaće da je potrebno da se napravi neki individualni plan pomoći, za šta je potrebna saglasnost roditelja.

- Ako se nađe u narandžastoj zoni, dete će moći da razgovara sa pedagogom i psihologom u školi ili sa nekim u stručnom savetovalištu, dok će crvena zona podrazumevati upućivanje na neke druge instance lečenja mentalnog zdravlja.

Upitnik će biti podeljen svim školama koje su izgubile đake, i za to će nam biti potrebna podrška nastavničkog veća i uprave škole kao i saglasnost roditelja.

- Važno nam je da roditelji budu saveznici kako bismo došli do najboljih i najkompetetnijih rešenja za sve izazove - zaključila je Hana Korać.

Koraćeva je na kraju podsetila i da od tragedija 3. i 4. maja stručnjaci kontinuirano pružaju psihosocijalnu podršku u Beogradu, Mladenovcu, Smederevu, Lazarevcu i Pančevu, kao i tokom celog leta na različitim punktovima.

Ostavite komentar