Priče > Društvo

Koliko god da URADIMO za DECU, uvek MORAMO JOŠ: Otvorena "DEČIJA NEDELJA"

Manifestacija Dečja nedelja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Izvor: K1info/Tanjug

01/10/2023 > 19:19

podeli vest:

Koliko god da URADIMO za DECU, uvek MORAMO JOŠ: Otvorena "DEČIJA NEDELJA"
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr


Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić otvorila je danas u Narodnom muzeju manifestaciju pod nazivom Dečija nedelja i tom prilikom deci čestitala njihov praznik, podsećajući na lepotu detinjstva.

- Detinjstvo jeste najlepše, najbezbrižnije, najradosnije doba. Detinjstvo je povezano sa najviše osmeha, najviše želja, ushićenja, energije. Možda je šteta što dolazi na samom početku našeg života pa nismo ni svesni u kakvom raskošnom periodu života živimo - rekla je Kisić.

Ona je dodala da, pored toga što se sledeće sedmice obeležava dečja nedelja, svaki dan treba da se brinemo o deci i da ih čuvamo.

Kisić je pozvala sve prisutne da se sete svog detinjstva i da se sete kakvi su bili kao deca.

- Hajde da se potrudimo svi, da se vratimo u ono doba kada smo na život gledali srcem, kada smo želeli da se družimo, da se radujemo, da pomažemo jedni drugima - rekla je Kisić.

Manifestacija Dečja nedelja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a tradicionalno je osmišljavaju i realizuju Prijatelji dece Srbije (PDS). 

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije (NS RS) i članica Odbora za prava deteta NS RS Sandra Božić izjavila je na otvaranju da Dečija nedelja predstavlja najznačajniji nacionalni događaj posvećen deci.

- Ona postoji od davne 1934. godine i tokom svoje duge istorije težila je neprestanom prilagođavanju aktuelnim problemima dece i mladih. Njena važnost potvrđena je i formalno 1987. godine kada je postala deo Zakona o društvenoj brizi o deci, na predlog Prijatelja dece Srbije. A onda još jednom 2018. godine, otkad se ova manifestacija nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom - rekla je Božić.

Najavila je da će Dečija nedelja biti posvećena razvoju empatije, vršnjačke i međugeneracijske soldarnosti, kroz prezentaciju dečijeg stvaralaštva, kreativnih radionica, izložbi kao i kroz javne debate i diskusije.

Božić je podsetila da je država uradila mnogo na polju bezbednosti dece, ističući rad na nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja "Čuvam te".

- Koliko god da uradimo, uvek moramo još, jer sigurnost dece jeste najveći prioritet svake države, društva i pojedinca - rekla je Božić i zaključila svoj govor rečima Ive Andrića "U deci se obnavlja i čisti reka čovečanstva".

Zaštitnik građana Zoran Pašalić podsetio je da je ta institucija još 2010. godine donela odluku da formira "Parlament mladih" kao prvu instituciju u Srbiji koja je dala deci pravo da direktno učestvuju u njenom radu.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

On je dodao da se danas obeležava i Međunarodni dan starih i podvukao je da su stari i deca dve grupe kojima je potrebna najveća zaštita. 

- Veličina svih država, pa i naše, je da pruži adekvatnu zaštitu i da sa pažnjom čuje njihove potrebe i da tim potrebama u skladu sa svojim mogućnostima odgovori - rekao je Pašalić.

On je podvukao da je edukacija dece o njihovim obavezama takođe način da se ona zaštite i smatra da obaveze moraju biti u skladu sa dečijim potrebama i razvojem, kako bi deca ispunjavajući svoje obaveze štitila svoja prava.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Josi Ečeveri Burkhart izjavila je na otvaranju manifestacije da je vršnjačka solidarnost kamen temeljac za saosećajnost u društvu i da deca bez obzira na poreklo imaju jedinstvenu sposobnost da razumeju i saosećaju sa borbama drugih ljudi.

- Upravo zato deca imaju sposobnost da pred sobom ruše barijere i podstiču jedinstvo na način na koji mi odrasli ponekad ne možemo. Negujući vršnjačku solidarnost, osnažujući decu i adolescente da podržavaju jedni druge, da slave svoju različitost i da zajednički rade na svojoj budućnosti - rekla je Ečeveri Burkhart.

Ona je dodala da u zemlji koja se suočava sa demografskim izazovima kao što je Srbija treba podstaći međugeneracijsku solidarnost i da se mora prepoznati neprocenjiv doprinos starijih generacija.

- Negovanjem međugeneracijksih veza stvara se most između mudrosti prošlosti i potencijala budućnsoti - smatra Ečeveri Burkhart.

 

 

Ostavite komentar