Priče > Društvo

Sok od 1.000 dinara ZALUDEO KLINCE u Srbiji: Roditelji im MASOVNO KUPUJU, a uopšte NIJE ZA DECU

Kompanija koja je napravila sok ističe da Prime Hidration nije za decu mlađu od 15, a Prime Energy nije za mlađe od 18 godina

Izvor: K1/citymagazine

28/09/2023 > 12:29

podeli vest:

Sok od 1.000 dinara ZALUDEO KLINCE u Srbiji: Roditelji im MASOVNO KUPUJU, a uopšte NIJE ZA DECU
Foto: Freepik.com


Tinejdžeri i mlađi osnovci u Srbiji imaju novu opsesiju. Nije izazov sa TikToka, reč je o soku, a iako zvuči bezazleno, uopšte nije.

Roditelji su se na društvenim mrežama raspisali o izvesnom „Prime“ napitku koji košta 1.000 dinara, kupuje se samo na pumpama i potpuno je zaludeo tinejdžere. Deca stoje u redovima kako bi kupila popularni sok, a među onim roditeljima koji su posustali i kupili ga, našao se jedan otac koji je na Twitter-u podelio svoje iskustvo.

Klinac hoće neki sok „Prime“. Odemo žena i ja na benzinsku pumpu (1000 din – 0.5 litra). Kupimo. Ne budem lenj i pročitam sastav i sve što piše. Nije za decu! Samo za odrasle! Deca to piju kao luda jer je to piće koje su „smislili“ neki USA youtuberi - piše u njegovoj objavi.

Energetsko piće Prime osnovali su youtube influenseri Logan Pol i KSI. U opisu prodavaca u Srbiji se navodi da je Prime napitak namenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten.

A šta je zapravo sok „Prime“?

Inače su dostupne dve vrste Prime pića – Prime Hidration, sok za hidrataciju o kom se govori u tvitu iznad, i Prime Energy piće.

Oba sadrže mešavinu filtrirane vode, kokosove vode, sukraloze i kalijum acesulfama (veštačkih zaslađivača), kao i prirodnih aroma. Prime takođe sadrži brojne vitamine i minerale, uključujući vitamine B6 i B12, magnezijum, kalijum i kalcijum. Prime Energy sadrži i oko 200 mg kofeina, dok Prime Hidration ne sadrži kofein.

Iako ova pića nemaju dodati šećer, ipak sadrže veštačke zaslađivače, kalijum acesulfam i sukralozu. Dok su studije pokazale da su te supstance bezbedne za konzumiranje, postoje neka istraživanja koja pokazuju negativne posledice zbog povećanog unosa zaslađivača, poput poremećaja crevnih bakterija i mikrobioma, što jako utiče na celokupno zdravlje, pišu na sajtu dietitianfit.co.uk.

Prime Hidration takođe sadrži i BCAA, supstance važne za rast mišića, ali u nedovoljnim količinama.

- Najbolji način da se hidrirate je da pijete vodu. Prime Hidration pruža neke prednosti nakon vežbanja, kao što su elektroliti i BCAA, koji mogu pomoći u oporavku, ali Prime i druga sportska pića su bogata šećerima ili veštačkim zaslađivačima, koje treba da unosimo što manje - kaže Rima Patel, ekspertkinja za ishranu.

U međuvremenu, ovo piće u Crnoj Gori privremeno je zabranjeno, prenose Vijesti. Nakon prve ture koja je otišla u prodaju, zbog predostrožnosti Uprava za bezbednost hrane je novu pošiljku ovog proizvoda zadržala i zabranila stavljanje u promet dok se ne obavi laboratorijsko ispitivanje.

O tome je govorila i doktorka Zorica Đorđević iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, posebno o kofeinu kog ima u Prime energetskom piću, a najviše deluje na centralni nervni sistem, bubrege i mozak.

- Pojačava koncentraciju, zato ga i uzimaju. Ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak… Ali može i da izazove probleme, poveća probleme, ukaže na nešto što nismo znali da postoji. Posebno je opasno ako se uzima istovremeno sa alkoholom i narkoticima - rekla je Đorđević.

Na kraju, najvažniji podatak za sve roditelje koji rešava sve eventualne dileme - i sama kompanija koja je stvorila Prime ističe da Prime Hidration nije za decu mlađu od 15, a Prime Energy nije za mlađe od 18 godina, prenosi thenourishedchild.com.

I kako navodi news24com, BCAA supstance mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na decu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbednost.

 

Ostavite komentar

Iva

Hvala Bogu pa moje dete nije za isprobavanje svakakvih gluposti.S obzirom da je sportista,misice je dobila intenzivnim treninzima.Zaista vodi zdrav zivot koliko je to moguce u Srbiji

09.10.2023 14:53
Jelena

Koji ste vi mentoli... Kupujete sok ok 1000 din za POLA LITRE... alooooo... a kao čoše se živi... Prvo ne bih imala para da mu kupim drugo ne bih mu lupila iz principa jer je to bahacenje...

10.10.2023 09:59